Rast cijena osnovnih životnih namirnica zabilježen je proteklih mjeseci, što je, u već teškoj ekonomskoj situaciji, udar na džep građana. Među proizvodima koje građani svakodneno koriste su: brašno, ulje, šećer, meso, jaja te gorivo, a upravo njihove cijene već nekoliko mjeseci tiho rastu. Trenutno je za kilogram brašna, u zavisnosti od proizvođača, potrebno izdvojiti između 1,05 do 1,70 KM dok litar ulja košta od 2,65 do 3,20 KM. Uočljiv je i rast cijena sitnog šećera, pa tako sada kilogram možete kupiti za 1,25 KM. Iznenađenje kod građana izazvao je velik porast cijene piletine, stoga je za kilogram pilećeg filea potrebno izdvojiti više od devet maraka. Kao jedan od glavnih razloga rasta cijena osnovnih životnih namirnica u našoj zemlji navodi se povećanje cijene goriva koja je danas nešto više od dvije marke po litru. U cilju zaštite životnog standarda građana, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je zadužila federalne i kantonalne inspekcije da provjere visinu marži i cijena osnovnih životnih namirnica u trgovinama. Kako je problem povećanja cijena uzrokovan vanjskim faktorom, bitno je da visine marži osnovnih životnih namirnica, kao što su ulje, šećer, sol, pileće meso u trgovini budu na ekonomski opravdanom nivou. Na pitanje o prijavama ili primjedbama građana o neregularnostima cijena u bolasti trgovine, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK kazali su da u proteklom periodu nisu zaprimali primjedbe građana u kojima se žale na neregularnost cijena, te su istakli da u slučaju bilo kakvih neregularnosti građani mogu podnijeti prijavu Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove pismeno na adresu Kučukovići br. 2, Zenica, pozivom na broj 032/460-810 ili putem maila [email protected]. Građani Zenice, koje smo zatekli na ulicama grada, požalili su se na značajno poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

Belma Palavra Memić

Belma Palavra Memić: Naravno da sam primijetila da je došlo do poskupljenja namirnica.
Ulje sada košta skoro tri marke, što me jako iznenadilo. Osim toga, najveće iznenađenje mi je pileći file, koji košta skoro deset maraka i to svakako nije uredu. Omladina ionako ne radi, primanja su mala i zbog toga porast cijena se mora pod hitno regulisati.”

 

Avdo Rahmanović

Avdo Rahmanović: „Namirice jesu poskupjele, ali šta ćemo, tako je vrijeme došlo. Država jeste zatajila na pojedinim mjestima, ali hranu moramo jesti. Da bi izbjegli poskupljenje namirnica, uvijek možemo zemlju obrađivati pa tako uzgajati domaći krompir i luk.”

 

Zora Žerajić: „Nedavno sam čula za poskupljenje namirnica pa sam u trgovinama primijetila da su neke cijene drastično porasle.

Zora Žerajić

Smatram da ne bi trebalo da cijene namirnica koje svakodnevno koristimo rastu, pogotovo sada kada se nalazimo u ovakvoj situaciji, kad ljudi ostaju bez posla.”