U skladu s Nastavnim kalendarom za osnovne i srednje škole koje realiziraju nastavu na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku u školskoj 2022/2023. godini, nastava u drugom polugodištu, za učenike završnih razreda osnovnih škola je trajala do 09.06.2023. godine, dok za ostale učenike osnovnih i srednjih škola nastava traje do 14.06.2023. godine. Kada su u pitanju završni razredi srednje škole, nastava je završila 10.05.2023. godine. Završetak školske godine bio je i povod za razgovor sa Draženkom Subašić, ministricom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, s kojom smo razgovarali o tome da li su zadovoljni sa realizacijom nastave u ovoj školskoj godini, kurikularnoj reformi, upisu učenika u srednje škole…
Nastava realizirana bez većih poteškoća
NR: Da li ste zadovoljni realizacijom nastave u školskoj 2022/2023. godini i možete li rezimirati aktivnosti i značajne projekte iz oblasti odgoja i obrazovanja?
SUBAŠIĆ: Nastava u školskoj 2022/2023. godini je realizirana na zadovoljavajućem nivou, bez većih poteškoća ili prekida nastave, s tim da uvijek postoji mogućnost za poboljšanje, što je cilj i fokus mog i rada mog tima u narednom periodu. U cilju unapređenja odgojno-obrazovnog procesa, pored realizacije nastavnog plana i programa, tokom školske godine su kontinuirano realizirani različiti projekti u osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona. Istaknula bih najznačajnije: Kvalitetno obrazovanje kroz kurikularnu reformu u saradnji s OSCE-om, Stručno obrazovanje u BiH u saradnji s GIZ-om, Mirovno obrazovanje u srednjim školama u saradnji sa CRS-om, Integrirani pristup ka socijalnoj uključenosti marginaliziranih grupa u saradnji sa Caritasom Švicarske, Povećanje čitalačke pismenosti u saradnji s Rotary klubom Zenica, Podrška reformi javnog sektora u BiH u saradnji sa Svjetskom bankom, Kvalitetno obrazovanje za sve u saradnji sa Vijećem Evrope, Socijalna inkluzija u kontekstu srednjeg stručnog obrazovanja u saradnji s GIZ-om, Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta u saradnji s UNDP – om u Bosni i Hercegovini itd. Navedenim projektima se nastojala unaprijediti kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa, kroz pružanje podrške nastavnicima, učenicima i roditeljima. Ono što je važno naglasiti je činjenica da su sve planirane aktivnosti u vezi s odgojno-obrazovnim procesom realizirane.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK se opredijelilo za izradu Strategije obrazovanja na razini kantona za period 2024-2027. godine, kojom će se utvrditi prioriteti u oblasti odgoja i obrazovanja i definirati aktivnosti za realizaciju istih. Ministarstvo i Pedagoški zavod trenutno prate aktivnosti vezane za završetak nastavne i školske godine 2022/2023. godine u cilju zaštite najboljeg interesa učenika, te uporedo sprovode aktivnosti za organizaciju odgojno-obrazovnog procesa u školskoj 2023/2024. godini.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju