Ovogodišnji laureati i dobitnici Plakete Zeničko-dobojskog kantona su: Adnadin Jašarević, dr. Ibrahim Cero, Maksuma Topalović, Kamerni simfonijski orkestar Zenica, Udruženje Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica i Udruženje građana „Naš most“ Zenica. Laureatima su plakete Zeničko-dobojskog kantona dodijeljene kao priznanje za izuzetan doprinos u oblastima društvenih djelatnosti, umjetnosti, kulture, medicine, nauke

Dan Zeničko-dobojskog kantona – 29 august obilježen je proteklog utorka, nizom aktivnosti. Prvo su delagacije Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona na spomen-kosturnici „Papirna“ i spomen-obilježju šehidima i poginulim braniocima “Kameni Spavač” položile cvijeće i odale počast poginulim braniocima Armije Republike Bosne i Hercegovine i svim civilnim žrtvama rata, a zatim je upriličen tradicionalni svečani prijem za predstavnike boračkih udruženja, udruženja logoraša, udruženja civilnih žrtava rata i drugih udruženja proizašlih iz rata. Potom je održana svečana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su dodijeljena javna priznanja.

Predsjedavajući Kovačević

Svevremenske poruke Povelje
Svečanoj sjednici prisustvovali su zastupnici, gosti i mediji. Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, prisutnima, ali i svim građankama i građanima, Dan Zeničko-dobojskog kantona je čestitao predsjedavajući Skupštine ZDK, Dejan Kovačević.
„Nadam se da će gest Kulina bana i svih bosanskih vladara i državnika koji su se tako ponašali i pokazivali kako se bori za interese države, biti motiv i nama, koji obnašamo funkcije bilo u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti u ovoj zemlji da se, ne samo 29. augusta nego svaki dan, ponašamo na isti način i slijedimo te primjere iz historije i taj pravi patriotizam. Za državu se bori djelima i radom, a ne deklarativno. Zato, pozivam sve nas koji se brinemo za bolji život građana da se ponašamo kao naši prethodnici, kao ban Kulin i mnogi drugi tadašnji vladari. Svim građanima Bosne i Hercegovine želim što više države, a neka iz našeg, Zeničko-dobojskog, kantona potekne ova lijepa čestitka, i da je svi usvoje u modelima svog ponašanja, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Čestitam svima Dan Zeničko-dobojskog kantona“, poručio je predsjedavajući Kovačević, čestitavši i građanima Visokog Dan Grada Visoko te se zahvalio gradonačelnicima gradova i načelnicima općina, predsjedavajućim gradskih i općinskih vijeća, te pojedincima, udruženjima i organizacijama, koji su uputili čestitke Skupštini i Vladi povodom Dana Kantona.
Nakon prigodnog govora predsjedavajućeg Kovačevića, odata je počast svim poginulim borcima i braniteljima koji su svoje živote dali za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu kao i svim civilnim žrtvama rata.

Premijerka Mehmedić

Mehmedić: “Želimo da ova vlada ostane zapamćena po snažnom iskoraku u svim segmentima“
U prigodnom obraćanju, premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić je istakla da 29. august nije slučajno izabran za Dan Kantona, a koji se obilježava od 2013. godine.
„Na ovaj datum, davne 1189. godine, bosanski ban Kulin je potpisao Povelju koja je najstariji sačuvani bosanski državni dokument. Povelja je potvrda bosanske državnosti, jer pokazuje da smo u 12. vijeku imali uređenu državu, institucije, razvijenu trgovinu i diplomatske odnose sa komšijama. Zadaća svih nas koji obnašamo dužnosti u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti je da čuvamo i jačamo institucije i da svi zajedno radimo na jačanju pravne države koja se temelji na vladavini zakona i prava. Vlada koju predvodim posvećena je na tom putu, jer želimo da na svakom pedlju našeg kantona građani imaju jednaka prava, ali i jednako kvalitetne uslove za život. Fokusirali smo se na stabilizaciju Budžeta i razvojne infrastrukturne projekte, unapređenje sektora zdravstva i zdravstvene infrastrukture, jačanje konkurentnosti naše privrede i poljoprivrede kroz snažniju politiku podsticaja, kao i brigu o potrebama mladih, našim porodiljama, branilačkoj populaciji i socijalnim kategorijama. Posvetili smo se unapređenju saradnje s jedinicama lokalne samouprave jer preko gradskih i općinskih uprava najbolje možemo artikulisati zahtjeve i potrebe naših građana“, kazala je premijerka Mehmedić.

Tradicionalni svečani prijem za predstavnike udruženja boračke populacije

Dan Zeničko-dobojskog kantona se obilježava 29. augusta, na dan kada je 1189. godine potpisana Povelja Kulina bana, kojom se regulišu prava dubrovačkih trgovaca koji su se kretali teritorijem srednjovjekovne Bosne. Poruke koje nosi Povelja Kulina bana, kao najstariji sačuvani pisani dokument i potvrda državnosti bosanske države, jezika i kulture, su poruke mira, tolerancije, dobrosusjedstva i suživota. Takve svevremenske poruke koje je veliki ban Kulin ovjerio i poslao Dubrovčanima kroz ovu Povelju i danas su najbolji orijentir za naše društvo i državu. Ova dan je izabran za Dan Zeničko-dobojskog kantona 2013. godine.


Žele, istakla je premijerka Mehmedić, da ova vlada ostane zapamćena po snažnom iskoraku u svim segmentima. „Uvjerena sam da ćemo u tome uspjeti. Za promjene je potreban konsenzus i podrška Skupštine. Zato je i moja poruka, a ujedno i poziv svima vama koji sjedite u skupštinskim klupama, da budemo jedinstveni i da snažno podržavamo sve razvojne projekte i reforme čiji je krajnji cilj stvaranje sigurnijeg i pravednijeg okruženja te kvalitetnijih uslova za život i rad u našem kantonu. Na kraju, sa zadovoljstvom čestitam svim našim laureatima koji su se istakli izuzetnim doprinosom našem Kantonu. Vaša predanost, posvećenost i postignuća su inspiracija za sve nas. Svima vama i svim našim građanima, čestitam Dan Zeničko-dobojskog kantona“, poručila je premijerka Mehmedić.
Uručene plakete najzaslužnijima

Nakon obraćanja predsjedavajućeg Kovačevića i premijerke Mehmedić, uslijedila je dodjela javnih priznja, odnosno Plakete Zeničko-dobojskog kantona, a ovogodišnji laureati su: Adnadin Jašarević, dr. Ibrahim Cero, Maksuma Topalović, Kamerni simfonijski orkestar Zenica, Udruženje Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica i Udruženje građana „Naš most“ Zenica. Laureatima su plakete Zeničko-dobojskog kantona dodijeljene kao priznanje za izuzetan doprinos u oblastima društvenih djelatnosti, umjetnosti, kulture, medicine, nauke.
Kako je kazala Mensura Beganović, predsjednica Odbora za javna prizanja ZDK, dobili su 32 prijave. „Od te 32 aplikacije, 25 je pravilno dostavljeno. Svi predloženi kandidati su izbodovani prema istim kriterijima i danas imamo priliku dodijeliti plakete, jer za Povelju nije stigla niti jedna aplikacija“, kazala je Beganović, čestitavši svima Dan Zeničko-dobojskog kantona.

Jašarević

Dobitnik Plakete ZDK, Adnadin Jašarević, direktor JU Muzej grada Zenica, obilježava jubilarnih 30 godina stvaralaštva i promotivnog djelovanja u domenu umjetnosti, kao književnik, crtač, kustos, novinar, te kao menadžer u domenu organizacije umjetničkih programa kojima afirmiše Zeničko-dobojski kanton i ugled Kantona u zemlji u svijetu.
„Ovo je rijetka prilika u Bosni i Hercegovini u ovih 30-ak godina nesretne historije da ovako značajnu nagradu stvarno dobiju ljudi čiji je geslo u životu, i ne samo geslo, oni to i rade, da je dobro većine važnije od dobra pojedinca“, poručio je Jašarević.

Dr. Cero

Dr. Ibrahim Cero je, u svom obraćanju, kazao da se uvijek trudio da radi onako kako najbolje umije i zna. „Ova nagrada je potvrda da je to neko, ipak, prepoznao i na ovaj način verifikovao. Premijerka je u svom obraćanju spomenula i zdravstvo. Svaka vlast se pamti po nečemu urađenom, a vas bih želio da pamtimo po jednom lijepom krilu novoizgrađenog dijela Kantonalne bolnice Zenica. Kanton i građani zaslužuju malo bolje radne uslove, kako pacijenti, tako i uposlenici“, rekao je dr. Cero.

Topalović

Dugogoišnja NVO-aktivistkinja za građanska prava, Maksuma Topalović pružila je izniman doprinos razvoju Kaknja i ZDK. Njen neumoran rad i predanost rezultirali su značajnim napretkom položaja mladih, izgradnji mira, civilnog društva i lokalnog razvoja. „Ova nagrada je izuzetno važna meni, koja dolazim iz civilnog društva i koja radim, zaista, težak posao, rijetko kad vidljiv i nagrađen. Ova nagrada jeste podstrek za bolje rezultate, ali treba uložiti više napora i trebamo zajedno, partnerski, graditi društvo jednakih mogućnosti za sve“, poručila je Topalović.

Muharemović

Direktor Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, Ahmo Muharemović se zahvalio jer je prepoznat kontinuitet rada Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, koji će slijedeće godine obilježiti 35 godina postojanja i izuzetno uspješnog rada. „Uz dobijeno prizanje, raduje nas činjenica da je naredne godine planirana profesionalizacija Orkestra, odnosno formiranje Simfonijskog orkestra pri Bosanskom narodnom pozorištu i da je ZDK jedini kanton koji je stekao uslove za takvu instituciju“, rekao je Muharemović.

Dr. sc. Ismić

Dr.sc. Amir Ismić, predsjednik Udruženja Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica, kao najaktivnijeg boračkog udruženja, je podsjetio da se, kroz razne oblike djelovanja i projekte, „Baton“ istakao kao udruženje sa bogatom raznolikošću kulturnog i sportskog djelovanja „Poslije Nagrade Grada Zenica, 10 godina Udruženja, 15 godina rada, uslijedila je Plaketa ZDK. Hvala onima koji su prepoznali ono što radimo, 15 godina kontinuiteta rada sa boračkom populacijom, učesnicima i stradalnicima rata. Ja kažem da je to najteža kategorija. Hvala vam što ste nam dali vjetar u leđa, zato što smo mi na udaru naših porodica“, rekao je dr. sc. Ismić.

Šarić Pisker

Predsjednica Udruženja građana „Naš most“ Zenica, Zdena Šarić Pisker se zahvalila na priznanju, ističući da se Udruženje već 30 godina zalaže i radi na unapređenju života građana Zenice i šire. „Zahvaljujem se na prizanju. Veliko je za nas, možda, i najveće“, kazala je Šarić Pisker.
Nakon sjednice Skupštine, upriličen je prijem, odnosno svečani koktel za zvanice javnog, društvenog i kulturnog života u auli zgrade sjedišta Zeničko-dobojskog kantona.