Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona u proteklom periodu realizovalo je brojne aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje stanja u ovoj oblasti. U razgovoru za Našu riječ ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vinko Marić, član Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, predstavio je probleme sa kojima se susreću poljoprivrednici, kao i planove i aktivnosti koje su neophodni kako bi se poboljšalo stanje u poljoprivrednoj proizvodnji na području Zeničko-dobojskog kantona.
Posjeta poljoprivrednicima
NR: Od preuzimanja dužnosti ministra posjetili ste mnoge općine u kantonu, te razgovarali sa poljoprivrednicima. Šta su naveli kao glavne probleme sa kojima se suočavaju?
MARIĆ: Dolaskom na čelo Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu posjetio sam poljoprivrednike u našem kantonu kako bi se poznao sa njihovim problemima. Smatram da samo direktnim kontaktom mogu spoznati šta im je najpotrebnije kako bi resorno ministarstvo u što kraćem roku realizovalo planove za pomoć i podršku koja im je neophodna. Poljoprivredni proizvođači se, posebno u ovom periodu godine, najviše žale na poteškoće koje je uzrokovala kiša. Moram istaći da su pčelari u jako lošem stanju i umjesto da imaju unos oni moraju prehranjivati kako bi imali pčele nagodinu. Među ostalim problemima koji su navedeni jesu opadanje voća, slabiji rast žitarica, nemogućnost žetve pšenice i ječma,… Kako kažu poljoprivrednici i stariji građani koji se već duže vremena bave poljoprivredom, ovo je zaista loša godina za sve grane poljoprivrede. Moramo iznalaziti rješenja i pomoći našim poljoprivredicima kako bi sačuvali ono što je ostalo jer bez poljoprivredne proizvodnje nemamo se čemu nadati.
NR: Koliko je sredstava iz Budžeta ZDK opredijeljeno za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji? Jeste li zadovoljni saradnjom ministarstva i Udruženja poljoprivrednika ZDK?
MARIĆ: U Budžetu ZDK za podsticaje za razvoj poljoprivrede izdvojeno je 5,5 miliona KM. Vidjet ćemo da li će biti rebalans Budžeta i da li će biti pomoći sa viših nivoa vlasti, prije svega Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Nedavno sam bio u posjeti fedralnom ministru Kemalu Hrnjiću i razgovarali smo o ovoj problematici. Obećao je da će doći u cjelodnevnu posjetu našem kantonu 26. juna i stoga su u toku pripreme programa posjete. Moramo se ozbiljnije uključiti da pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima i činimo sve da to i ostvarimo.
Kada sam preuzeo funkciju ministra razgovarao sam sa predsjednicima udruženja u ZDK, iznijeli su svoje zahtjeve, a onda, kada god imam priliku, idem na teren sa poljoprivrednicima te na taj način „upijam“ od njih probleme sa kojima se susreću. Ministarstvo će učiniti sve što može da im pomogne ali i poljoprivredni proizvođači, zbog teške situacije u kojoj se nalaze, moraju imati razumijevanja.
Važnost domaće proizvodnje
NR: Prema podacima kojima raspolažete, da li je u proteklom periodu došlo do povećanja broja registrovanih poljoprivrednih proizvođača?
MARIĆ: Do povećanja broja registrovanih poljoprivrednih proizvođača svakako dolazi. Izuzetno mi je drago kad na pojedinim mjestima vidim mlade ljude koji su se odlučili za poljoprivrednu proizvodnju. Stoga se posebno moramo fokusirati na pomoć poljoprivrednicima kako bi upravo mlade ljude zadržali da se bave poljoprivredom kojom se, nažalost, najčešće bavi starija populacija. Mladi su naša budućnost i veoma je važno dati im potporu, pogotovo onima koji se odlučuju za ovu vrstu posla.
Kada je bila pandemija korona virusa imali smo priliku vidjeti koliko je važno imati domaću proizvodnju, a Bosna i Hercegovina je, upravo, zemlja koja ima veliki potencijal za proizvodnju hrane, a ne da je uvozimo, samo je potrebno sredstva koja imamo usmjeriti ka našim proizvođačima.


marić: Poljoprivrednim proizvođačima bih poručio da im stojim na raspolaganju te da mi se putem udruženja mogu obratiti za pomoć kada je u pitanju proces proizvodnje. Resorno ministarstvo će nastojati da, u okviru svojih mogućnosti, pronađe način da im pomogne te iznađe najbolje rješenje za njihove probleme.


NR: Kada je u pitanju proizvodnja maline, kakvo je trenutno stanje, da li je održan nivo proizvodnje maline i kupine iz ranijih godina, te koje aktivnosti će Ministarstvo poduzeti kako bi doprinijelo stabilizaciji ove grane poljoprivrede?
MARIĆ: Zeničko-dobojski kanton je lider u proizvodnji maline u FBiH, a posebno se ističu općine Žepče, Zenica i Visoko. Kišni uvjeti su i u ovoj grani poljoprivrede napravili velike probleme. Uskoro treba početi berba maline, a vremenski uvjeti su doveli do toga da malina slabo sazrijeva. U protekloj godini je bilo izdvojeno oko 340.000 KM za podsticaje za malinare, dok smo ove godine izdvojili 600.000 KM. Žao mi je što se nije nastavio trend proizvodnje maline koji je bio aktuelan proteklih godina, te što su mnogi proizvođači uništili svoje plantaže zbog, kako kažu proizvođači maline, male otkupne cijene maline. Da je tada bilo razumijevanja prema ovoj poljoprivrednoj grani, zahvaljujući uvjetima koje imamo, podneblju i klimi, mogli smo biti među prvima u Evropi po proizvodnji maline. Nastojat ćemo popraviti trenutno stanje kako bi se u budućnosti povećala proizvodnja maline.
NR: Kakav je potencijal ZDK kada je riječ o prizvodnji mlijeka? Jeste li zadvoljni razvojem farmi muznih krava i količinom otkupljenog mlijeka na području kantona?
MARIĆ: Trend proizvodnje mlijeka je u usponu ali se suočavamo sa problemima sa otkupnom cijenom mlijeka. Velika je razlika između otkupne cijene mlijeka i one koja se nalazi na policama u trgovinama. Sa federalnim ministrom Kemalom Hrnjićem sam razgovarao o ovoj temi pa ćemo, tokom njegove posjete našem kantonu, obići određene farme kako bi razgovarali sa farmerima. Naš cilj je da nađemo način da uskladimo cijene kako bi svi u ovoj branši imali ravnomjernu zaradu.
NR: JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići nedavno je dobilo novo rukovodstvo. Sa kojim se problemima radnici i rukovodioci susreću u procesu proizvodnje te na koji način resorno ministarstvo može poboljšati međusobnu saradnju i harmonizaciju s ciljem efikasnog gospodarenja šumama?
MARIĆ: Nedavno sam posjetio novu Upravu društva i poslovne jedinice JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići, te smo razgovarali o problemima sa kojima se radnici susreću u procesu proizvodnje. Vjerujem u stručnost rukovodioca kao i da će nastojati zadovoljiti zahtjeve resornog ministarstva i Vlade ZDK. Kao što sam rekao na sastanku, resorno ministarstvo im stoji na raspolaganju kako bi bili partneri koji će im pomoći u poboljšanju stanja u kojem se Preduzeće nalazi. Pored sastanka sa Upravom društva i organima preduzeća, održali smo sastanak i sa privrednicima proizvođačima kako bi čuli i njihove zahtjeve. Moj cilj je da JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići bude preduzeće sa pozitivnim finansijskim poslovanjem.