„Svoj mandat ću staviti na raspolaganje, ukoliko sredstva, odnosno jednokratnu novčanu pomoć, ne dobije svaki uposlenik Kantonalne bolnice Zenica“, poručio je to prof.dr.sc. Bruno Bojić, predsjednik Upravnog odbora Kantonalne bolnice Zenica.
Sa Bojićem smo razgovarali o ovoj temi, odnosno (ne)isplati jednokratne novčane pomoći uposlenicima Kantonalne bolnice Zenica, poništenom konkursu za prijem radnika, ugovoru o korištenju željezarskog Stacionara, ali i o privredi, s obzirom na to da uspješno vodi dvije privatne firme, a bio je i predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.
Svim uposlenicima Bolnice treba isplatiti jednokratnu pomoć
„Data mi je, kao i novom v.d. direktora KBZ, ogromna podrška Sindikata i nadam se da ćemo, što prije, pronaći način za isplatu jedokratne pomoći uposlenicima Kantonalne bolnice Zenica. Putem našeg resornog ministarstva, od Vlade Federacije BiH smo tražili prolongiranje tog roka, kako bismo mogli to ispoštovati. Ukoliko to ne uspijemo, onda ćemo sa Vladom ZDK naći zajedničko rješenje, a ako treba i poreze i doprinose na ta sredstva platiti. Svoj mandat ću staviti na raspolaganje, ukoliko sredstva ne dobije svaki uposlenik Bolnice“, kaže Bojić.
Ističe da su, još prije nekoliko mjeseci, na sjednici Upravnog odbora, donijeli Zaključak da se uputi dopis nadležnom ministarstvu, odnosno Vladi ZDK, da im se osiguraju namjenska sredstva za isplatu pomoći. „Nismo nikada nikakav odgovor dobili. Radili smo i izmjene i dopune, odnosno rebalans Plana poslovanja za 2022. godinu, kako bismo uvrstili i prihodovnu i rashodovnu stranu, a koja se odnosi na ovaj dio. Direktor Rasim Skomorac je smatrao da će to štetno utjecati na Bolnicu. Ja i dalje smatram da to ne bi štetno utjecalo ni na što. Niko neće da kaže koliko je štetno za cijeli Zeničko-dobojski kanton, za sve građane ZDK, da samo dva dana uđu u štrajk ovi radnici koji su istinski zaslužili, dali su sebe, svoje obitelji, svoj maksimum u zaštiti svih nas i nije uredu da oni jedini budu osakaćeni kao budžetski korisnici. Upravni odbor je jednoglasno donio odluku o isplati, te i dalje stojimo iza toga da se treba isplatiti jednokratna pomoć svim uposlenicima KBZ“, kaže Bojić.
Dr. Zulović ima podršku UO
Nedavno je Kantonalna bolnica Zenica raspisala konkurs za prijem radnika, a nova Vlada ZDK je, na svojoj prvoj sjednici, obustavila nova zapošljavanja. Bojić ističe da će tražiti izuzeće od ove odluke. „Mi moramo poštovati odluke i zaključke Vlade ZDK koja je, u ime građana, i vlasnik Bolnice. Mi ćemo, svakako, tražiti izuzeće od Vlade za Kantonalnu bolnicu Zenica, bar u omjeru da možemo zamijeniti one koji su otišli na bolovanje ili one kojima je prestao radni odnos, po bilo kom osnovu. Naravno, i novi menadžment sa Upravom treba još jednom pogledati svaki odjel, odnosno moramo racionalnije organizirati rad, a da bi korisnici naših usluga bili zadovoljni“, ističe Bojić.
Iako su stečajnom upravniku Željezare “Zenica” d.o.o. Zenica “u stečaju”uputili svoj prijedlog ugovora o zakupu dijela zgrade Stacionara, koji koriste, ugovor još nije potpisan.
„Mislim da smo na dobrom tragu da postignemo dogovor, da su, manje-više, svi članovi izdefinirani, još je ostala cijena da se utvrdi. Nakon što sve utvrdimo, tad ćemo zatražiti saglasnost Vlade ZDK za zaključenje novog ugovora, jer ćemo morati i osigurati dodatna sredstva, putem Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK“, kaže Bojić.
Nakon što je dr. Skomorac podnio ostavku na funkciju direktora, za vršioca dužnosti direktora KBZ imenovan je dr. Tarik Zulović, koji će, kako je istakao Bojić, imati podršku Upravnog odbora. „Slobodan sam reći da ću ga zamoliti da se prijavi na poziciju direktora. S obzirom na to da ga jako dugo poznajem, znam sve njegove, i personalne, i obrazovne, prednosti. Mene interesira da postavimo stručnog, savjesnog i odgovornog direktora“, ističe Bojić.
Prošla godina je bila katastrofalna
Kada su u pitanju određene reforme kako bi se poboljšalo stanje privrede u BiH, mišljenja je da se stope poreza i doprinosa koje se obračunavaju na primanja zaposlenih trebaju smanjiti, te da treba povećati lični dohodak. Realno je, kaže, da već sada najniža mjesečna plaća bude 1.000 KM. Trebalo bi, kaže, i u administraciji, kao i u privatnom sektoru, odrediti iznos minimalne i maksimalne plate.
Uprkos prošloj godini, koja je, kako kaže, bila veoma loša, potrebno je graditi zajedništvo, ali i raditi na patrotizmu. „Protekla godina je bila katrastrofalna – izborna podmatanja, svađe, previranja, pokrivenost uvoza izvozom se nije osnažila, niti povećala u korist BiH, nego je, naprotiv, u istim omjerima kao i prethodnih godina. Treba raditi na patriotizmu u BiH. Mislim da građani BiH ne vole svoju državu, svoju majku – mislim na BiH. Država se voli, gradi i pospješuje ukoliko koristite njene resurse. Mi nedovoljno koristimo sve njene resurse. Mi smo jedna od 10 zemalja koja ima hidropotencijal, dobru i kvalitetnu pitku vodu, kvalitetniju nego iz zemalja regiona, ali, nažalost, u ovoj godini smo uvezli vode u vrijednosti 200 miliona. To vam je osam najsuvremenijih tvornica vode otišlo u tudže džepove. To je samo jedan primjer onog patrotizma o kojem vam govorim. S druge strane, patriotski čin predstavnika vlasti, i zakonodavne i izvršne, je taj da se daju podsticajne mjere našim proizvođačima“, kaže Bojić.