U organizaciji Politehničkog fakultet Univerziteta u Zenici, te u saradnji sa kompanijom Softray Solutions i Udruženjem “Kreativci” 28. aprila u Zeničkoj razvojnoj agenciji ZEDA održat će se studentsko takmičenje u programiranju CodeSmash Hackathon takmičenje.
Ove godine će pravo učešća imati studenti sa svih bh. univerziteta, IT usmjerenje, koji moraju biti stariji od 18 godina. Prijave su timske, a timovi mogu biti sastavljeni od tri do pet članova. Maksimalno može učestvovati šest timova, a selekcija će se vršiti na osnovu dodijeljenog zadatka. Krajnji rok za prijavu na takmičenje je 21. april. „Kombinacijom privatnog i javnog sektora, te civilnog društva mijenjamo ekonomsku sliku i jačamo IT industriju u Zenici, a u tome nam pomažu kompanije i civilno društvo“, kaže Samir Lemeš, dekan Politehničkog fakulteta.
CodeSmash Hackaton takmičenje prilika je da se pokaže da BiH ima dobre i inovativne studente koji će pokazati svoje najbolje softversko riješenje na zadatu temu. „Hackaton će trajati 12 sati. Takmičari će imati stručni tim mentora, njih šest, sa kojima će se tokom izrade projekta moći konsultovati, te tražiti savjete koji su im potrebni“, kaže Fatima Pajo iz kompanije Softray Solutions.
Predstavnici Udruženja „Kreativci“ Zlatan Dizdarević i Senad Muslić ovom prilikom kazali su da im je zadovoljstvo što imaju priliku učestvovati u realizaciji ovog takmičenja.
Ukupan novčani fond nagrada iznosi 5.500 KM. Nagradu u iznosu od 3.000 KM dobit će pobjednička ekipa, dok je za osvojeno drugo mjesto obezbjeđena nagrada u iznosu od 1.500 KM, te 1.000 KM za treće mjesto.