Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je povodom obilježavanja Svjetskog dan srca, u holu Šoping centra “Džananović”, organizirao akciju mjerenja krvnog pritiska, holesterola i triglicerida (lipidnog statusa) za zainteresovane Zeničane, koji su na info štandu mogli dobiti i detaljnije informacije i uputstva zdravstvenih radnika. Ovogodišnji Dan srca obilježen je pod motom “Čuvajte Vaše srce – Volite Vaše srce”.
Malim koracima do zdravije populacije
“U pandemiji smo imali veću smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja nego što je to bilo od infekcije sa covidom-19. Razlog tome je što su ljudi bili izolovani tokom pandemije i što su zbog straha od zaraze koronavirusom zanemarili svoje zdravlje”, kaže prof. dr. Belma Pojskić, načelnica Odjela za internu medicinu sa hemodijalizom Kantonalne bolnice Zenica te dodaje da se kardiovaskularna oboljenja mogu prevenirati kontrolisanjem krvnog pritiska, promjenom loših navika života te regulisanjem ishrane. “Sa tugom mogu reći da Zeničko-dobojski kanton još uvijek nema interventnu kardiologiju. Naši doktori iz Kantonalne bolnice Zenica svoje radno vrijeme provode u transportima pacijenata sa akutnim infarktom, koji idu prema kliničkim centrima. U februaru prošle godine trebali smo imati otvoren Interventni kardiološki centar međutim to se nije desilo”, ističe prof.dr. Pojskić te napominje da iz tih razloga pacijenti koji imaju akutno zbivanje na srcu imaju veću šansu za lošiji ishod jer, kako kaže, intervencija koja im je neophodna bude odgođena upravo transportom.
Rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Elma Kuduzović navodi da starenje populacije, globalizacija, loši socio-ekonomski uvjeti kao i visoka prevalenca faktora rizika utječu na rast broja oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. “Studija provedena u FBiH još 2012. godine kaže da polovina građana FBiH ima visok krvni pritisak, polovina konzumira cigarete, a svaki četvrti stanovnik je fizički aktivan. Malim promjenama u svakodnevnom načinu života možemo dobiti zdraviju populaciju”, kaže dr. Kuduzović.
Dobra prilika za kontrolu zdravlja
Prema riječima naših sagovornika većinu kardiovaskularnih bolesti moguće je spriječiti unošenjem promjena u svakodnevni život kao što su zdrava ishrana, fizička aktivnost i prestanak pušenja. Zeničani koje smo sreli u holu šoping centra kazali su da je promocija zdravlja i oblilježavanje Svjetskog dana srca dobra prilika da provjere svoje zdravlje.
Zilha Đuvelek: “Imam visok pritisak i povišenu masnoću u krvi pa se moram redovno kontrolisati. Ovo je najbolji način da se obilježi Dan srca, ali i prilika da građani provjere svoje zdravstveno stanje.”
Fadil Begagić: “Iako idem na redovne kontrole, jer inače imam problema sa srcem, iskoristio sam ovu priliku da dođem izmjeriti pritisak i holesterol. Ovakve akcije trebaju biti češće organizovane u našem gradu.”