U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, prošlog četvrtka je u galeriji Muzeja grada Zenice otvorena multimedijalna izložba maskota i karakter dizajna „Moje maskote“ autora Zdravka Cvjetkovića. Posjetioci do sredine mjesec juna imaju priliku vidjeti razvoj karaktera kreiranih za razne klijente – od festivalskih maskota do maskota za privatne kompanije. Također je predstavljen i praktični dio magistarskog rada s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, s kojim je Cvjetković magistrirao na Odsjeku za grafički dizajn na temu dizajna maskote.
– Ovaj put sam odlučio da publici ponudim nešto drugačije. Već duži niz godina se bavim karakter dizajnom pa sam u saradnji s direktorom zeničkog muzeja Adnadinom Jašarevićem odlučio da malo uveselim ovaj prostor. Prikazane su maskote koje sam radio u posljednjih 15 godina, u centralnom dijelu je moj magistarski rad -kazao je Cvjetković u izjavi za Našu riječ te dodao da su među maskotama izložene i one koje je radio za zeničke klijente.
– Izložba je pomalo lokal-patriotska jer je tu dosta zeničkih maskota. Tu su maskote: Zeničkog cenera, Uličnog basketa Mokušnice, dva dječija festivala koji su održani u zeničkom Ekranu kao i druge koje su direktno vezane za Zenicu. Mostarko, maskota za Festival stripa u Mostaru mi je jedna od omiljenih. Ona je jedna od rijetkih koje ja nastala „iz prve“, obično klijenti traže neke izmjene a Mostarko je nakon prve skice otišao u izradu a na kraju smo napravili i kostim -zaključio je Cvjetković.
Pored karakter koncepata i dizajna na ekranima u galeriji je prikazan način primjene završene maskote, 2D i 3D animacije, te je izložen i promotivni materijal s prikazanim maskotama, kao i manje i veće figure maskota izrađene tehnikama 3D printanja, printa na pleksiglas, printa na forex, a prikazan je i kostim jedne od maskota, Mostarka, s kojim su se rado fotografisali najmlađi posjetitelji izložbe.