Dodijeljena priznanja uspješnim učenicima

Osnovna škola „Meša Selimović“ Zenica od svog osnivanja pa sve do sad, pune 54 godine, nesebično prenosi znanja potrebna za život ali i nastavak srednjoškolskog obrazovanja. Povodom obilježavanja rođendana Škole, svečana priredba održana je protekle sedmice, a prisutni posjetici imali su priliku uživati u programu koji su pripremili učenici i nastavnici ove zeničke škole.


 

U 54 godine postojanja i rada JU OŠ „Meša Selimović“ je doživjela teške i lijepe trenutke kao i mnogo izazova koje je vrijeme donosilo ali ostala je dosljedna svojoj osnovnoj misiji, odgoju i obrazovanju naše djece s čvrstim temeljima za budućnost i nastavak obrazovanja.


Roditeljima i nastavnicima priuštili odmor za dušu
Ponosan na svoje đake i zaposlenike Enver Halilović, direktor Škole, svima je, srčano i ponosno, čestitao Dan škole, te prisutnima poželio dobrodošlicu. „U 54 godine postojanja i rada JU Osnovna škola „Meša Selimović“ je doživjela teške i lijepe trenutke kao i mnogo izazova koje je vrijeme donosilo ali ostala je dosljedna svojoj osnovnoj misiji, odgoju i obrazovanju naše djece sa čvrstim temeljima za budućnost i nastavak obrazovanja. Trudili smo se da naša djeca imaju ugodan ambijent za boravak u školi ali i da ponudimo kvalitetne nastavne i vannastavne sadržaje u našim učionicama i, smatram, da smo u tome uspjeli. Svjedok ovoj tvrdnji su generacije učenika koje su svoje prve ozbiljnije životne korake započele u ovoj školi i utkali radost, graju, a ponekad i nestašluke te na taj način unijeli život u zidove škole i učiniti je kućom u kojoj se odrasta. Bitno je spomenuti i sve zaposlenike koji su svojim nesebičnim zalaganjem i radom, zajedno s roditeljima kao partnerima Škole, dali ogroman doprinos u odgoju, obrazovanju i odrastanju mnogih generacija“, kaže Halilović.
Da zenička škola „Meša Selimović“ u svojim klupama ima veliki broj učenika koji imaju talenat za glumu, recitaciju, pjevanje i ples, uvjerili su se brojni posjetioci. Hodnicima škole odjekivali su smijeh i radost dok je na priredbi neprestano odjekivao aplauz.
Program obilježavanja Dana škole započeo je novokomponovanom školskom himnom

Dječiji festival pod nazivom „Mešafest“ održan je u decembru, a u organizaciji Festivala učestvovali su učenici i nastavno osoblje ove ustanove. Upriličeni su brojni sadržaji edukativno-zabavnog karaktera.

„Mojoj školi“ koju je izveo veliki hor pod dirigentskom pratnjom nastavnice Amne Mečkić. Najmlađi učenici škole su, bez imalo treme, recitacijama pod nazivom „Škola“ i „Znanje“ potvrdili da je škola mjesto gdje se često sanja, prijateljstvo gradi i mio osmijeh širi, dok su plesnom izvedbom valcera „Na lijepom plavom Dunavu“ oduševili sve prisutne. Ponosne roditelje, nastavnike i školske drugare uveselio je i mali hor škole izvedbom pjesama „Kad porastem“ i „Mi rastemo“. Da je u nastavku svečane priredbe bilo veselo potvrdile su i članice ritmičke sekcije drugog razreda, a svoje plesne korake pokazali su i učenici četvrtog i petog razreda. Pored pjesme i plesa, Školu krase i recitatori koju su govorili citate književnika Meše Selimovića i Mehmedalije Maka Dizdara koji slave ljubav, prijateljstvo, želje ali i sve druge vrednote čovjeka.

Svečanosti prisustvovali brojni gosti

U publici su se mogla vidjeti ponosna lica roditelja, braće i sestara, ali i drugih gostiju koji su vrijedne i talentovane učenike pozdravljali aplauzom kako bi im odali zahvalnost za učestvovanje u lijepo pripremljenom programu.
Dodijeljena priznanja učenicima i saradnicima
Škola je bogata vrijednim i nadarenim učenicima koji učestvuju na brojnim takmičenjima i konkursima predstavljajući školu u najboljem svjetlu. U okviru programa dodijeljena su priznanja učenicama i učenicima za postignute zapažene rezultate na gradskim i kantonalnim takmičenjima kao i zahvalnice svim sponzorima i prijateljima Škole za podršku koju pružaju na polju unapređenja odgojno-obrazovnog procesa.
„Dan škole je prilika da istaknemo najzapaženije rezultate naših učenika koji su ponoš škole ali i da se zahvalimo svima koji su dali doprinos i podršku radu škole kroz projekte i aktivnosti koje smo realizovali u proteklom periodu. Vjerujemo da našu školu čekaju decenije uspješnog rada i prosperiteta, te da ćemo ovoj zemlji podariti generacije odgovornih i obrazovanih građana kojima ćemo se ponositi. U to ime, želim se zahvaliti svim roditeljima na ukazanom povjerenju, saradnicima na nesebičnom radu i učenicima na saradnji i razumijevanju. Sretan vam 54. rođendan Škole“, poručio je direktor Halilović.


„Škola, moja školice
Raširi mi ručice
Primi me u zagrljaj
I znanje mi svoje daj!
Sa Mešom u imenu
Sa ljepotom ovog svijeta
Škola naša neka živi
I vječito neka cvjeta!“,
stihovi su nove
školske himne.