Centralna manifestacija povodom 29. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine ove godine održana je u Visokom u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida, boračkih organizacija i Organizacije RVI Visoko, te podršku Grada Visoko i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.
Počast i defile
Izvršeno je postrojavanje Počasnog voda iz sastava jedinica 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim branionica grada Visoko. Potom je upriličen svečani defile ulicama Visokog, a prije svečane akademije u KC “Altindag”, delegacija Grada Visoko i Vlade ZDK-a predvođena gradonačelnikom Mirzom Ganićem i premijerom Mirnesom Bašićem položila je cvijeće na Spomen obilježju žrtvama genocida u Srebrenici.
Položaj boraca
Obraćajući se zvanicama, premijer Bašić je rekao da su jedinice Trećeg korpusa bile velika prepreka ciljevima agresora, a svoju hrabrost i privrženost domovini pokazivale su na linijama odbrane širom Bosne i Hercegovine.
Naglasio je da je 01. decembar 1992. godine jedan od najznačajnijih datuma bh. vojne historije, a da o zaslugama i žrtvi koju je podnio Treći korpus u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. najbolje govori podatak da su jedinice dale 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjenih, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, a 41 “Zlatnom policijskom značkom”. Dvije brigade – 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje “Zlatni ljiljan”.
“Dali ste vaše najbolje godine u ratu, a mi činimo sve što je u našoj mogućnosti da radimo za vas u miru. Položaj branilačke populacije jedan je od najvažnijih prioriteta Vlade Zeničko-dobojskog kantona. To pokazujemo bezrezervnom podrškom, konkretnim mjerama i programima za sve branilačke kategorije, od ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih branilaca do demobilisanih branilaca”, rekao je Bašić.
Povećanje izdvajanja
Istakao je da izdvajanja nisu dovoljna za normalan i spokojan život, ali da Vlada svake godine nastoji povećati sredstva koja se po raznim osnovama izdvajaju za branitelje.
“Izdvajamo sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, finansiramo liječenje i nabavku ortopedskih pomagala, stipendiramo studente, vodimo brigu o spomen-obilježjima i značajnim datumima, pomažemo braniteljskim udruženjima i savezima. U jeku pandemije virusa korona uveli smo i egzistencijalnu naknadu za borce mlađe od 57 godina. Vi ste to zaslužili jer ste podnijeli najveći teret odbrane, a siguran sam da biste i danas stali u odbranu domovine, jer su nasrtaji dušmana na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine sve izraženiji”, rekao je Bašić koji je na svečanost došao s ministrom za boračka pitanja Fahrudinom Čolakovićem, ministrom unutrašnjih poslova Dariom Pekićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsadom Hadžićem.
Posebne ovacije prisutnih dobio je penzionisani general Sakib Mahmumljin, ratni komandant jednog od najbolje organizovanih korpusa u sastavu Armije RBiH.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju