Dan državnosti Bosne i Hercegovine bit će obilježen, različitim aktivnostima, širom Zeničko-dobojskog kantona. Već danas (utorak, op.a.) će uslijediti aktivnosti kakanjskih osnovnih i srednjih škola i Medžlisa IZ Kakanj na Ponijerima. Dan poslije, u Domu kulture Kakanj bit će upriličena promocija Monografije Trećeg manevarskog bataljona Kakanj, te Izložba „Treći manevarski bataljon“. U četvrtak će, u svim kakanjskim osnovnim školama, biti organizovane priredbe. Istoga dana će, u OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“, Područna škola „Bijele Vode“, biti upriličena promocija knjige za djecu „Bosna je moja bajka“ i gostovanje književnika Fahrudina Kučuka, u čitaonici Gradske biblioteke bit će upriličena promocija romana „Trilogija o Bosni“ Valerije Skrinjar Tvrz, najstarije bh. književnice, te radionica za djecu u okviru aktivnosti Fondacije „Muharem Berbić“ i Gimnazije „Muhsin Rizvić“, u prostorijama kluba prijatelja Fondacije.
U petak, 25. novembra, u organizaciji Centra za kulturu i edukaciju Vareš i uz podršku Općine Kakanj, bit će organizovano obilježavanje Dana državnosti BiH na Bobovcu. Nakon toga, uslijedit će defile ratnih zastava kakanjskih ratnih jedinica Armije R BiH, polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina, izložba „Sjećanje na heroja Zengu“, kao i svečana akademija.
U općini Tešanj, u srijedu će biti upriličena promocija knjige Kenana Dautovića „Sistem sigurnosti Bosne i Hercegovine“, u četvrtak je planiran kulturno-zabavni program tešanjskih srednjih škola, a u petak će biti upriličeno polaganje cvijeća na spomen-obilježja, kao i izložba slika i predavanje „Umjetnošću i sportom protiv totalitarizma: braća Kulenović u borbi protiv fašizma“.
Obilježavanje Dana državnosti BiH u Visokom počelo je još u ponedjeljak, manifestacijom „Visočki sportski dani 2022“. U srijedu je planirana promocija knjige “Osmanski popisni defteri stanovništva Visokog i okoline iz 1850. godine“, u organizaciji JU Gradska biblioteka Visoko i Kulturni centar Altindag Visoko, a u petak će biti upriličeno polaganje cvijeća, svečana sjednica Gradskog vijeća, kao i prezentacija rezultata arheoloških istraživanja “Sistemsko arheološko istraživanje srednjovjekovne utvrde Čajangrad u Malom Čajnu kod Visokog- IV faza“ u organizaciji JU „Zavičajni muzej” Visoko.
Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju u Parku ljiljana i na biste, kao i akademijom u kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ Dan državnosti bit će obilježen u Maglaju.