Tešanj

Brojnim aktivnostima, Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je širom Zeničko-dobojskog kantona. U Gradskoj galeriji likovne umjetnosti Kakanj, u petak je postavljena izložba “120 godina postojanja Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Bosni i Hercegovini“, a istoga dana upriličen je i zabavno-edukativni kviz „Inkvizicija“ o temi: Dan državnosti Bosne i Hercegovine. U subotu je, u Gradskom spomen parku, položeno cvijeće na Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina, a nešto kasnije je upriličena i Svečana akademija.
U Tešnju i Brezi svečano
Dan državnosti BiH svečano je obilježen i u Tešnju. Manifestacija je počela u utorak, 21. novembra izložbom Na braniku domovine: Drugi korpus ARBiH 92-95. godina. Tokom sedmice održan je Kulturno-zabavni program tešanjskih srednjih škola, projekcija filma 268 dana opsade: Izdaja saveznika, izložba likovnih radova učenica Naide Hrvić i Anese Škapur, kao i veče sa književnikom Ibrahimom Kajanom. U subotu, 25. novembra, položeno je cvijeće na Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima. Isti dan, u Centru za kulturu i obrazovanje je održana je promocija knjige Rat u srednjoj Bosni 92-95. godina i Jajce 92. godina, a nakon toga u Kino sali upriličena je projekcija filma 268 dana opsade: Preživjeti i pobijediti.
Polaganjem cvijeća na spomen-kosturnici borcima Narodnooslobodilačkog rata (NOR), spomen-obilježjima šehidskih mezarja, rimokatoličkom groblju i centralnom spomen-obilježju šehidima, palim borcima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i civilnim žrtvama rata, predstavnici lokalne vlasti i udruženja antifašista u Brezi odali su počast onima koji su ovu zemlju najviše zadužili u borbi za bh. državnost, sudjelujući na taj način u obilježavanju Dana državnosti BiH. Načelnik Općine Breza Vedad Jusić uručio je nagrade učenicima čije su fotografije bile najbolje u okviru konkursa “Breza u srcu BiH” koji je Općina Breza, za učenike osnovnih i srednjih škola, sprovela povodom obilježavanja 25. novembra. Nosilac aktivnosti obilježavanja Dana državnosti bila je OŠ „Enver Čolaković“ na čelu s direktorom Dženanom Avdukićem.
Himna na Bobovcu
U Zavidovićima je obilježavanje Dana državnosti BiH počelo u petak, okupljanjem ispred Spomen-obilježja šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godina. Delegacija Grada Zavidovići predvođena gradonačelnikom položila je cvijeće na pomenuto spomen-obilježje. Nakon polaganja cvijeća delegacija i gosti su obišli Spomen-sobu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, a potom su se uputili na Spomenik žrtvama nacizma i fašizma 1941-1945. godine, gdje je također odana počast i položeno cvijeće. U Gradskoj sportskoj dvorani, u subotu je održan turnir u malom nogometu “Zavidovići 2023“, a upriličen je i kulturno-zabavni program priređen od strane Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zavidovići.
Svečanost u povodu Dana državnosti BiH Općina Vareš, je u saradnji s JU „Centar za kulturu i edukaciju“ Vareš, organizirala na kraljevskom gradu Bobovcu. Svečanost je započela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine koju su izveli tamburaši udruženja Moja prva nota iz Vareša. Pozdravne riječi i prigodne govore uputili su predsjedavajuća Općinskog vijeća Vareš Mahira Brkić, načelnik Zdravko Marošević, te načelnici Breze i Kaknja Vedad Jusić i Mirnes Bajtarević.