Franjevačka klasična gimnazija u Visokom je trodnevnom manifestacijom proslavila Dan škole, tačnije svoj 140. rođendan, a u Visokom djeluje 122 godine. Prema istorijskim podacima, u augustu 1882. godine prva skupina učenika došla je u Kreševo, tako da se početak postojanja Franjevačke klasične gimnazije uzima od te godine. Gimnazija se 1900. godine prebacuje u Visoko, gdje i danas uspješno radi i na najbolji način edukuje budućnost ove zemlje. Nakon dvije godine i skromnijeg obilježavanja uslovljenog pandemijom koronavirusa, čelni ljudi ove jedinstvene školske ustanove u našoj zemlji ove godine su zajedno sa svojim učenicima pripremili bogat program kojim su željeli na najbolji mogući način obilježiti svoj dan.
Sjećanje na nekadašnje profesore Gimnazije
Gimnazija od svog osnivanja širi mir i dobro, pružajući mladim ljudima čestit odgoj i temeljito obrazovanje. Ove godine se navršava i 30 godina od početka rata u BiH te odlaska učenika FKG-a u izbjeglištvo u Bašku Vodu. Učenici i profesori se sa zahvalnošću i pijetetom sjećaju svih onih koji su im tih godina izrazili solidarnost i podršku, kao i svih žrtava rata. Zato, njegujući vrijednost i univerzalnost bratstva među ljudima, ovogodišnji Dan škole je proslavljen pod sloganom “Čovjek je čovjeku brat”.


“Ove godine se trudimo da gajimo kulturu sjećanja na ljude koji su ugradili sebe u dobrobit ove škole, ove zajednice, našega grada, naroda i domovine. Prisjećamo se posebno profesora čiji su životi opisani u literarnim portretima skupljenim u knjizi fra Stjepana Pavića, koji je bivši učenik, profesor i ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije. Također, tu je izložba zbirke portreta pokojnog Marija Mikulića, koji su ustvari donacija njegove porodice, na čemu smo im iznimno zahvalni. Trećim dijelom našeg obilježavanja Dana škole, nesvakidašnjom priredbom u Kulturnom centru Altindag-Visoko, koju smo željeli pokloniti ne samo učenicima i njihovim roditeljima nego i gradu Visokom, htjeli smo ovaj naš Dan škole ‘iznijeti’ u grad Visoko i na taj način se još više prožimati sa svojom sredinom”, rekao je ravnatelj/direktor FKG-a fra Ivan Nujić.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju