Na prošloj sjednici izglasano nepovjerenje Vladi ZDK


Protekle srijede održana je 16. hitna sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, sa jednom tačkom dnevnog reda. „Za ovu hitnu sjednicu Skupštine ZDK, ispred Kluba zastupnika SDA, predlažem jednu tačku dnevnog reda, a to je Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Zeničko-dobojskog kantona“, rekao je Alija Ogrić, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini ZDK.
Mehmedić: „Navodi nove parlamentarne većine su neosnovani“
U okviru rasprave po ovoj tački dnevnog reda premijerka Amra Mehmedić je prezentirala informaciju o radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona u periodu 23.12.2022.-10.10.2023. godine.
„Mislim da sam u svom, vrlo detaljnom i iscrpnom, izlaganju, zapravo, potvrdila da je ova vlada radila jako dobro za nepunih 10 mjeseci. Politika je takva. Nova parlamentarna većina ima pravo da bira novu izvršnu vlast, ali navodi koji su izneseni od nove parlamentarne većine su, po mom skromnom mišljenju, vrlo neosnovani“, rekla je premijerka Mehmedić.
„Razlozi koji su navedeni za smjenu Vlade ZDK nisu tačni. Vidjeli smo u prezentaciji da je ova vlada obišla sve gradove u ZDK, pokrenula infrastrukturne projekte za 10 mjeseci u svim gradovima i općinama ZDK. Smatram da su Vlada i ministri kvalitetno radili i osnovno pitanje ovdje je zašto je došlo do promjene parlamentarne većine. Mislim da razloge u tome treba tražiti zašto su određeni zastupnici napustili stranku Fuada Kasumovića i zašto je, otvoreno ću reći, DF pod pritiskom Centrale morao preći na drugu stranu. Mislim da su to činjenice koje su krucijalne, koje su dovele do promjene parlamentarne većine“, rekao je Damir Memić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK.
„Rad svih ministara, na čelu sa premijerkom Amrom Mehmedić, je bio besprijekoran. Protiv smo ovog prijedloga. I dalje smo stava da je ova vlada imala svijetlu budućnost i trebala biti pokazatelj promjena u ZDK“, rekao je Harun Čolić, zastupnik NiP.
Ogrić: „Proceduru smo pokrenuli zbog neizvršavanja obaveza Vlade“
Skupština je, sa 20 glasova „za“, izglasala nepovjerenje Vladi Zeničko-dobojskog kantona, uz zaključak Kluba zastupnika SDA da se, između ostalog, zadužuje Vlada ZDK u tehničkom mandatu da prekine sve aktivnosti u vezi rada, održavanja sjednica i odlučivanjima o svim pitanjima iz nadležnosti Vlade do imenovanja nove Vlade ZDK, kao i da obustavi sve aktivnosti i odlučivanje iz svoje nadležnosti, a posebno aktivnosti koje se odnose na izbor, imenovanje, postavljenja i zasnivanje radnog odnosa ili angažmana na osnovu Ugovora o djelu, kao i da se rukovodioci javnih preduzeća, javnih ustanova i privrednih subjekata, kojima je osnivač ZDK, obavezuju da obustave sve aktivnosti koje se odnose na provođenje konkursnih procedura, radi prijema u radni odnos.
„Grupacija političkih stranaka i nezavisnih zastupnika, predvođena sa SDA, i u kojoj je ukupno 20 zastupnika, je pokrenula proceduru izglasavanja nepovjerenja aktuelnoj Vladi ZDK. Prije svega, proceduru smo pokrenuli zbog neizvršavanja obaveza koje je Vlada imala u odnosu na programe rada Vlade i Skupštine ZDK. Ta Vlada nema više podršku nove većine u Skupštini“, rekao je Ogrić.
„Znate kako funkcionišu parlamentarne većine. Postoje dogovori, razgovori, pregovori i oni održavaju parlamentarnu većinu koja je imenovala vladu. Nažalost, u zadnjih dva mjeseca, nakon niza razgovora i pregovora između stranaka političkih opcija koje su potpisale tada parlamentarnu većinu, nije se mogla iskristalisati stabilna parlamentarna većina, tako je je ishod toga ovo danas – da postoji nova većina koja mora izglasati nepovjerenje postojećoj Vladi, kako bi mogla nastaviti raditi u novom sazivu, u skladu sa dogovorom nove parlamentarne većine“, rekao je Goran Bulajić, povjerenik i zastupnik DF-a.
Za danas (utorak, op.a.) je najavljeno održavanje 17. hitne sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. U skladu sa Poslovnikom Skupštine, dnevni red sjednice će biti predložen na samoj sjednici koja je hitnog karaktera. Kako nam je kazao predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić, na ovoj hitnoj sjednici bi trebala biti smijenjena aktuelna Vlada ZDK.
„Sutra (utorak, op.a.) ćemo razmatrati smjenu premijerke, odnosno Vlade Zeničko-dobojskog kantona. S obzirom na to da premijerka u zadatom roku nije podnijela ostavku, nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, tako da je slijedeći korak smjena Vlade i imenovanje nove“, kazao nam je predsjedavajući Huskić.