U Medresi “Osman-ef. Redžović” svečano su obilježeni “Dani bosanske kulture”, tradicionalna sedmodnevna manifestacija koja se na indirektan način veže za obilježavanje Dana državnosti BiH. U organizaciji manifestacije učestvovali su profesori i Vijeće učenika Medrese, a svi prisutni su mogli uživati u pripremljenom programu. Između ostalog, održana je promocija bosanske kuhinje, zatim memorijalni turnir u malom fudbalu “Asmir Jusić”, održana edukacija iz streljaštva u saradnji sa SK “Visoko”, a upriličeno je i prikazivanje domaćeg igranog filma. Također, u okviru Dana bosanske kulture održano je i osmo po redu takmičenje u učenju ezana, gdje je prvo mjesto osvojio učenik trećeg razreda Emrah Valjevac, a jako poučno predavanje o šerijatu, fikhu i mezhebu održao je dr. Ahmed Purdić, sekretar Vijeća muftija i Fetva-i-emin Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.
Centralni događaj “Dana bosanske kulture” bila je svečana akademija u amfiteatru Medrese povodom posvećena Danu državnosti, na kojoj je predavanje održao Elvir ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.
“Elvir ef. Hodžić je jedan od nas, imam koji je na čelo Medžlisa IZ Bratunac stao u augustu 2003. i tu ponosno stoji već više od 20 godina. Sarađujući sa njim vezano za otkup kurbana od povratnika bezbroj puta smo se osvjedočili da Elvir efendija stoji uz svakog Bošnjaka Bratunca, do posljednje kuće u posljednjem zaseoku i da im je važniji od svih vladinih i nevladinih organizacija zajedno“, rekao je direktor Medrese Dženan Handžić.
Osim toga, publika je mogla pogledati i izvedbe učenika koji su sa svojim profesorima pripremili nekoliko zanimljivi tačaka. Članovi recitatorske sekcije izveli su performans “Poruka”, dok su članovi istorijske sekcije i Vijeća učenika za ovu priliku pripremili kraći film pod nazivom “Palestinac” i performans “Ukradeno srce”.