Zovko: Svake godine se bilježi porast registriranih poljoprivrednih gazdinstava i obrta


Jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti poljoprivrede, na području Žepča, je tradicionalni Sajam poljoprivrednih proizvoda „Dani maline i meda“.
Ove godine na žepačkom Sajmu, koji je upriličen protekle subote, učešće je uzelo 126 poljoprivrednih proizvođača iz 28 gradova i općina iz cijele BiH, od čega se 26 izlagača prvi put predstavilo na Sajmu. Sajam u Žepču već nekoliko godina nosi naziv i međunarodnog događaja upravo zbog izlagača iz susjednih zemalja, tako su se i ove godine predstavili izlagači iz Hrvatske.
Zovko: „Nastavljamo s podrškom poljoprivredi“

Poljoprivredni proizvođači iz Željeznog Polja
su lideri malinarstva

Mato Zovko, načelnik općine Žepče otvorio je Sajam te u obraćanju prisutnima uz riječi dobrodošlice naglasio je kako Općina Žepče prati poljoprivrednike različitim poticajima ali i infrastrukturom. Unazad dvije godine kroz plan ruralnog razvoja, urađeno je nekoliko infrastrukturnih projekata.
„Svake godine raste broj registriranih poljoprivrednih gazdinstava. Ove godine ih je 2.500, uz 159 poljoprivrednih obrta. Žitaricama je zasijano 240 hektara, 270 hektara je zasijano povrćem, pod jagodičastim voćem i vinovom lozom je 800 hektara. Kada je u pitanju stočarstvo, na području Žepča je oko 50.000 grla stoke i oko 5.000 košnica pčela. Opredjeljenost Općine za svesrdnu podršku poljoprivredi, kao važnom segmentu privrede, bit će nastavljena. Stoga će Razvojna agencija i dalje raditi na unaprjeđivanju Poljoprivredno-savjetodavnog servisa te tehnološke labaratorije, kao načinima podrške poljoprivrednom sektoru, kazao je Mato Zovko, načelnik općine Žepče te se zahvalio svim razinama vlasti kao i međunarodnim organizacijama na sredstvima koja su uložena za razvoj poljoprivrede u općini Žepče.

Branka Janko i Mato Zovko
sa nagrađenim proizvođačem iz Trebinja

Čuvari privrede i tradicije
Promoviranje proizvoda, razmjena iskustava ali i druženje te zabavni sadržaji, uz odličnu organizaciju Razvojne agencije Žepče, podigli su ovaj događaj na visoku razinu sajamskih događanja. Dokaz tome su svakako i izlagači koji su pristigli iz susjednih zemalja.
-Cilj sajma je promocija poljoprivredne proizvodnje i prerade te uvođenje novih inovativnih proizvoda koji osiguravaju kvalitetu za tržište BiH i šire -kazala je Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče.
Janko se zahvalila Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, učesnicima Sajma, sponzorima i suradnicima a posebno proizvođačima. Napomenula je da su oni čuvari privrede i tradicije, te da svojim znanjem i radom čuvaju ovaj sektor.
Ispred Vlade ZDK događaju je prisustvovao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jasmin Čajić, koji je istakao Žepče kao jednu od respektabilnijih općina Zeničko-dobojskog kantona kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja s naglaskom na malinarstvo, zbog čega je ZE-DO kanton lider proizvodnje pomenute kulture.


Nagrada Zlatna malina dodijeljena je izlagaču „Voćkica Jovanče“ iz Drvara za Mućeni pekmez od drenja, Srebrena malina pripala je poljoprivrednom gazdinstvu „Vlačić“ iz Trebinja za proizvod Brašno od lista smokve, a dodijeljene su i dvije nagrade Brončana malina, za PPG Nović Motajički „Medenko Prnjavor“ za kozji sir s lješnjakom i čokoladom i Gazdinstvo „Perković“ za Rahatlokum od lješnjaka.


Direktorica Janko uručila načelniku Zovki priznanje

Nagrade u osam kategorija
Ove godine dodijeljen je veliki broj nagrada, i to u osam kategorija: jagodičasto voće, med i pčelarski proizvodi, povrćarstvo, prerađevine od voća i povrća, ljekoviti proizvodi i prirodna kozmetika, sir i mliječni proizvodi, stari zanati, alkoholna pića (vina, rakije likeri). U kategoriji najboljih inovativnih proizvoda sajma, prijavilo se 14 proizvođača, sa 25 proizvoda.
Nagrada zlatna malina dodijeljena je izlagaču „Voćkica Jovanče“ iz Drvara za Mućeni pekmez od drenja, srebrena malina pripala je poljoprivrednom gazdinstvu „Vlačić“ iz Trebinja za proizvod Brašno od lista smokve, a dodijeljene su i dvije nagrade brončane maline, za PPG Nović Motajički „Medenko Prnjavor“ za kozji sir s lješnjakom i čokoladom i Gazdinstvo „Perković“ za Rahatlokum od lješnjaka.
Posjetitelji Sajma imali su priliku da se upoznaju i s novim trendovima u zaštiti bilja s ciljem povećanja prinosa i kvalitete. Brojni građani su degustirali proizvode, uživali u muzičkim i folklornim sadržajima, nagradama sponzora, roštilju, a Oružane snage BiH pobrinule su se za vojnički grah kojim su posluženi svi posjetioci.


Načelnik Zovko je zahvalio timu Razvojne agencije Žepče na čelu s direktoricom Brankom Janko, kao i svim izlagačima koji su došli u Žepče kako iz naše zemlje tako i iz Republike Hrvatske. Osvrnuo se na dosad realizirane projekte u općini Žepče koji su imali za cilj poboljšanje infrastrukture i razvoj poljoprivrede u Žepču.


U zabavnom dijelu programa nastupili su članice i članovi KUD “ Slovo o Žepču“, i HKUD “Naši korijeni“ Bistrica, a u glazbenom Spike Brothers kao i DJ.