Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica prisustvovao je obilježavanju “3. maja – Dana otpora općine Breza”, u organizaciji Koordinacionog odbora boračkih organizacija i Općine Breza, saopćila je Press služba.
Cvijeće i počast
Položeno je cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim braniocima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i civilnim žrtvama rata, te šehidskim mezarjima „Šehitluk I“ i „Šehitluk II“, a centralni program održan je na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima 304. brdske brigade ARBiH na lokalitetu Plana.
Sirovica je naglasio da Vlada i Ministarstvo za boračka pitanja imaju sluha i finansijski podržavaju manifestacije kojima se njeguje kultura sjećanja te da ova podrška neće izostati i u narednom periodu, kako bi se očuvale tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata.
“Ne možemo promijeniti prošlost, ali imamo moralnu i ljudsku potrebu i obavezu da se sjećamo dana odbrane i onih koji su dali svoje živote za slobodu u kojoj danas živimo”, rekao je Sirovica.
Bogat program
U okviru manifestacije održan je čas historije, šahovski turnir te dodijeljene nagrade učenicima za najbolje literarne radove.