Kraj stare i početak nove godine vrijeme je kada se podvlači crta, sumiraju rezultati urađenog i analiziraju planovi za naredni period. Ovo je bio povod i za razgovor s gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem. Tema za razgovor s Kasumovićem, koji je jedan od lidera vladajuće koalicije u Kantonu, je bilo zaista puno a za ovu priliku izdvojili smo neke za koje smo smatrali da Zeničane i građane Zeničko-dobojskog kantona najviše zanimaju.
Uprkos blokadama uradili smo dosta posla
NR: U godini koja je iza nas, na području grada Zenica započeto je i realizovano mnoštvo projekata. Koji su to projekti i kolika je njihova vrijednost?
KASUMOVIĆ: Uprkos svim blokadama koje su pravili viši nivoi, odnosno Kanton i Federacija, ipak smo uspjeli realizirati mnoštvo projekata koji su unaprijedili uslove života svih građana Zenice. Urbani zeleni otok smješten u zeničkom naselju Londža jedan je od niza projekata koje je Sektor za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenica realizovao u godini iza nas, a koji je potpuno promijenio ruho centra grada. Kada govorimo o ovom Sektoru, u ovoj godini planirana je izgradnja nove dionice trim staze od Jalijskog do Blatuškog mosta, proširenje sjedećih mjesta na škarpi na desnoj strani obale rijeke Bosne na lokalitetu poznatom kao Turski park, te izgradnja parka na površini koja je smještena uz objekat “Centar za mlade” na lokaciji Jalija. Planirana je i nabavka stolova za teqball, stoni tenis…


KASUMOVIĆ: Kao iskusan ekonomista, nisam žurio sa budžetom iz razloga jer je došlo do naglog povećanja cijena i poskupljenja pa sam želio detaljno sve izanalizirati. Do 15., a najkasnije 20. januara Grad Zenica će imati budžet.


I Služba za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice Grada Zenica je u 2022. godini realizovala brojne projekte i aktivnosti. Među njima posebno se izdvajaju redovno održavanje gradskih ulica, lokalnih i nerazvrstanih odnosno nekategorisanih cesta na teritoriji Grada, u vrijednosti od 540.000 KM, program betoniranja uz učešće mještana u radnoj snazi, u vrijednosti od 624.500 KM te održavanje prohodnosti puteva u zimskom periodu, u vrijednosti od 361.500 KM.
U toku je realizacija ugovora o izvođenju radova izgradnje primarne fekalne kanalizacije naselja Janjići u dužini 642 metra, regulacije Ciganskog potoka u Stranjanima i regulacije dijela potoka Klopača. Rekonstrukcija vodovoda Gladovići, regulacija Mutničkog potoka u naselju Perin Han, regulacija potoka Hrast u Mjesnoj zajednici Putovići, izgradnja fekalne kanalizacije sliva potoka Meokušnice u MZ Vražale su samo dio realizovanih projekata.
Što se tiče rekonstrukcije i investicionog održavanja putne mreže okončana je realizacija ugovora o izvođenju radova u ukupnoj vrijednosti od cca 3.200.000 KM. Rekonstruisane i sanirane su Đerzelezova ulica, ulice Štrosmajerova, Armije RBiH, Gornjozenička, Masarykova, Zacarina, Aleja šehida, Visočka, kao i put za selo Gradina, put Gradišće – Strnokosi, Arnauti – Otoka, te put u naselju Jezer i Orah Polje. Sanacija klizišta u Gladovićima, izgradnja potpornog zida u naselju Jezer u MZ Seoci, sanacija ulice Vojvodića put i ulice Crkvice i rekonstrukcija dionice ulice Ivana Gundulića pored Gradskog groblja su projekti čija je realizacija u toku.
Nastavićemo s pozitivnim trendovima
NR: Osim ulaganja u infrastrukturne projekte, Grad Zenica je značajne iznose u 2022. godini izdvojio i za poticaje u poljoprivredi, za pokretanje malih biznisa… Kome su ovi poticaji dodijeljeni i o kom iznosu je riječ? Hoće li u budžetu za narednu godinu biti planirani isti ili veći iznosi za ove namjene?
KASUMOVIĆ: Programom mjera za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede u Gradu Zenica su definisane poljoprivredne oblasti unutar kojih su poljoprivredni proizvođači imali mogućnost ostvarivanja podsticaja. Planirana sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u budžetu za 2022. godinu su iznosila 650.000 KM, od čega je realizovano 597.360,14 KM za 17 oblasti.


NR: Vaša novogodišnja poruka građanima …
KASUMOVIĆ: Dobili smo nove većine na svim nivoima države, iako su ostali HDZ i SNSD. Građani moraju shvatiti, takav je Ustav naše države, tako smo uređeni i bez njih se ne može. Pokušat ćemo smiriti situaciju i krenuti sa projektima da se gradi i razvija ne samo Grad Zenica, Kanton, Federacija nego i država sveukupno. Na kraju, svim građanima širom države i svijeta upućujem najiskrenije čestitke povodom nastupajuće 2023. godine. Neka godina pred nama bude godina razvoja, prosperiteta, pozitivnih promjena I unapređenja života svih naših građana.


Tako je za proizvodnju jagodičastog voća isplaćeno 72.233,85 KM za 469 korisnika, povrća na otvorenom 22.216 KM za 75 korisnika, povrća za otkup 7.507,50 KM za 11 korisnika, krmnog bilja 7.848 KM za 12 korisnika, proizvodnju u zaštićenom prostoru 35.400 KM za 65 korisnika, za jesenju sjetvu 5.400 KM za 19 proizvođača, za podizanje novih zasada malina 9.288 KM za deset proizvođača, za održavanje jagodičastog voća koje nije u otkupu 616 KM za tri proizvođača. Također, proizvođačima koji su imali tržne viškove u 2021. godini isplaćeno je 50.962,00 KM za 21 korisnika. Za pčelarstvo je isplaćeno 52.089 KM za 140 korisnika, za proizvodnju mlijeka isplaćeno je 193.115,43KM za oko 137 korisnika, za proizvodnju pilećeg mesa i konzumnih jaja isplaćeno je 16.200 KM za dva korisnika. Osim toga, za obnovu stada u ovčarstvu i kozarstvu isplaćeno je 46.667,00 KM za 101 korisnika, za sufinasiranje kupovine mehanizacije isplaćeno je 29.490,49 za 28 korisnika, za refundaciju troškova po osnovu doprinosa isplaćeno je 1.826,87KM za jednog novog korisnika. Izdvojena su sredstva i za proširenje proizvodnje i to 45.000 KM za 15 korisnika, te za proizvodnju slatkovodne ribe 1.500 KM za dva korisnika. Dakle, ukupno je podsticajna sredstva dobilo 1.111 korisnika, a zasigurno će ovaj trend biti nastavljen i u godini pred nama.
Grad će imati budžet do 20. januara
NR: Neke od općina u Zeničko-dobojskom kantonu su već u fazi javne rasprave o budžetima za narednu godinu, a neke su već usvojile budžet za narednu godinu. Kada će se pred vijećnicima naći prijedlog budžeta? U kom iznosu će biti predložen i da li je rađen kao razvojni, socijalni ili..
KASUMOVIĆ: Kao i svake godine do sada, budžet smo uvijek maltene sa 90% pogađali kakav je. Kao iskusan ekonomista, nisam žurio sa budžetom iz razloga jer je došlo do naglog povećanja cijena i poskupljenja pa sam želio detaljno sve izanalizirati. Do 15., a najkasnije 20. januara Grad Zenica će imati budžet.
Umjesto uhljeba ulaganja u sport
NR: Sredstva koja se iz budžeta Grada izdvajaju za sport iz godine u godinu su veća. Koliko je ove godine ukupno izdvojeno i hoće li za sport u narednoj godini biti uloženo isto ili više sredstava?
KASUMOVIĆ: Pokušati ćemo izdvojiti i više sredstava iako tražim od Vlade Zeničko-dobojskog kantona, odnosno resornog ministarstva, da obustave zapošljavanja, ne gomilaju bespotrebno ljude, nego da ta sredstva opredijele za sport umjesto za plaće koje su dodjeljivane političkim uhljebima. Poznato vam je kako je u budžetu za 2022. godinu izdvojeno 750.000 KM za sport, za reprogram NK Čelik 336.250 KM, potom transfer za sport u svrhu besplatne škole plivanja i skijajna 10.000 KM, za programe i projekte iz oblasti sporta 20.000 KM, izgradnja i uređenje igrališta i sportskih terena, plaćamo treninge sportskim kolektivima kroz transfer JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica. Apsolutno smo tu da podržimo sport u ovom gradu, međutim, vrijeme je da to čine i viši nivoi koji su, zapravo, i resorni za sport. Grad će, neupitno, nastaviti i dalje sa izdvajanjima koja su za unapređenje sporta, sportskih kolektiva i uspješnih pojedinaca.
Znanje i uspjeh treba nagraditi
NR: Hoće li Grad Zenica u narednoj godini imati dodatna sredstva za pomoć socijalno ugroženim građanima, subvencije, stipendije…?
KASUMOVIĆ: Apsolutno. Prvi smo u državi uveli djeci podjelu knjiga i školskog pribora, prvi smo počeli sa primjenom prakse otkupa poljoprivrednih viškova pa ih podijelili penzionerima. Također, vidjeli ste kako Udruženje penzionera hvali Grad Zenicu kojima izdvajamo ogromna sredstva pomoći. Subvencioniramo prevoz učenika, penzionera, slijepih i slabovidnih osoba, te ratnih vojnih invalida, a to ćemo svakako nastaviti i u ovoj godini. Tu je i jednokratna novčana pomoć za svako novorođeno dijete na teritoriji Grada Zenice, sufinansiramo troškove vantjelesne oplodnje, vršimo podjelu novčane pomoći za nabavku senzora za mjerenje šećera u krvi… Grad Zenica sa simboličnim iznosima nagradi sve uspješne studente i učenike svoga Grada. Na taj način želimo nagraditi znanje i uspjeh, ali i motivisati sve druge da se trude i posvete usavršavanju. Neupitno je kako ćemo takav trend nastaviti i u godini pred nama, odnosno imati sluha i iznaći načina da pomognemo sve građane koji su u socijalnoj potrebi.
Ako ne bude promjena, mijenjat ćemo Vladu
NR: U godini koja je donijela kraj pandemije, početak rata u Ukrajini, krizu, inflaciju, poskupljenja, neizvjesnost, strah i brigu za budućnost, ono što je po mnogima pozitivno jesu promjene koje su donijeli Opći izbori. Je li po Vama 2022. bila godina velikih promjena? Hoće li građani osjetiti ove promjene u svakodnevnom životu?
KASUMOVIĆ: Nikada ne bih učestvovao u preuzimanju Kantona da ne vjerujem u promjene, očigledne i u interesu građana koji su, nažalost, preko 20 godina žrtve maćehinskog odnosa loših politika koje su gledale isključivo lične interese zanemarujući one koji su ih birali. Međutim, i dalje smatram da je, otkako ja pamtim izbore u BiH, najveća izborna krađa zabilježena upravo 2022. godine. Uprkos tome, dao sam sve od sebe da se dogodi promjena u ZDK. Grad Zenica do sada je trpio samo blokade od Kantona, od Urbanističkog plana pa nadalje. Nova Vlada ZDK je izabrana, a moja prva saradnica Amra Mehmedić je premijerka. Grad Zenica ne traži ništa više osim od onoga što mu pripada, ali ne dozvoljavamo dalje blokade razvoja ovog grada. Velika je čast biti premijer i ministar u Kantonu, ali je pred njima velika obaveza. Treba smiriti strasti, ali i posložiti neke stvari od kriminalnog MUP-a ZDK do Kantonalne bolnice gdje vlada opće rasulo. Građani će morati vidjeti promjene, ako ih ne vide, onda ni ova Vlada ne valja i treba je mijenjati.
NR: Jedan ste od lidera, kako na području kantona tako i u Bosni i Hercegovini. Učestvovali ste u dogovorima oko formiranja nove vlasti na svim nivoima. Šta građani mogu očekivati u narednom periodu?
KASUMOVIĆ: Kao iskusan čovjek i političar, bio sam jedan od ključnih ljudi da se formira vlast bez SDA. Obećao sam to građanima, da ću ih sasjeći u korjenu, a evo to se i događa. Građani najprije mogu očekivati smirivanje situacije, ali i zaustavljanje odlaska mladih. Mnogi ne odlaze jer nemaju posla, odlaze ljekari i inženjeri, nego zbog neizvjesnosti koju bivša vlast pravi 20 godina. Građani se moraju privići na to da Vlade nisu propisane Ustavom ili Božijom voljom, da su vječne. Vlade koje ne ispunjavjau uslove, ne donose boljitak građanima, treba ih promijeniti. Dati im šansu godinu, dvije, da saniraju posljedice bivših politika, ali vlada je promjenjiva, ne samo od izbora do izbora. Građani moraju osjetiti promjene. Ako se to ne desi, lično ću tražiti da se promijene vlade.
Nema više političkih hapšenja i progonjenja
NR: Koje su to promjene koje će nova Vlada u Zeničko-dobojskom kantonu donijeti?
KASUMOVIĆ: Stabilizacija situacije. Napraviti ćemo MUP ZDK da bude policijska agencija građana, a ne pojedinih kriminalnih organizacija. Tražiti ćemo da pravosuđe bude aposlutno nezavisno, da smije procesuirati i one koji su na vlasti i prave krivična djela, ali i one koji nisu na vlasti. Nećemo više dozvoliti politička hapšenja, progonjenja ljudi, a to ćemo pisati i VSTV-u. Indikativno je, vidjeli ste koliko je bivši SDA premijer ZDK napravio krivičnih djela, niko iz SDA nikada nije procesuiran. Zašto? Zato što su bili na vlasti. Želimo osloboditi poštene tužioce i sudije da rade pošteno svoj posao, bez opterećenja ko vlada..