Šezdesetpetogodišnji Abdo Rahmanović spada u red humanista koji su više od 100 puta darovali krv. Rođeni Biščanin, od 1979. godine živi u Zenici a krv je prvi put darovao 1977. godine kad je u Splitu bio na odsluženju redovnog vojnog roka u JNA. Od tad je najdragocjeniju tekućinu darovao ukupno 118 puta u Splitu, Bihaću, Osijeku, Zagrebu, Vinkovcima, Sarajevu i Zenici a zbog povišenog pritiska je morao nedavno prestati.
– U mladosti sam imao slab protok krvi prema mozgu i u JNA su mi doktori rekli da imam previše krvi i da bih je trebao darovati. Tako sam počeo, iz zdravstvenih razloga. Prije dvije godine mi je počeo varirati tlak i doktori u Kantonalnoj bolnici Zenica su mi rekli da prestanem. I danas me sreću ljudi na ulici kojima sam darovao krv, pozdravljaju me i zahvaljuju mi se -rekao nam je ovaj humanitarac o kojem je Naša riječ pisala i prije 13 godina.
– Nikad nisam tražio nikakvu naknadu za ovaj humani čin. Nisam pitao ni za vjeru, naciju a ni boju kože. Malo je mjesta gdje darovaoci krvi imaju pogodnosti a ja sam još i ratni vojni invalid -kaže Rahmanović na kraju razgovora.