Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je jučer (ponedjeljak, 10. maj) Podnesak kojim se odlaže prinudna naplata od izvršenika Rudnik mrkog uglja „Zenica“ po Rješenju o izvršenju Općinskog suda u Zenici broj 43 0 IP 155220 – 17 IP na period od dva mjeseca. Na ovaj način bit će omogućena deblokada računa RMU „Zenica“ d.o.o., a kako bi se stvorile pretpostavke za obavljanje redovnih djelatnosti na proizvodnji uglja, kao i izvršenja obaveza prema zaposlenicima zeničkog rudnika.
– Pred nama je Bajram, najveći muslimanski praznik i želja mi je, da rudarima i svim zaposlenicima rudnika budu isplaćene plaća i topli obrok, kako bi praznične dane proveli koliko – toliko u rahatluku. Također, dio zaposlenika treba u zasluženu penziju pa će, kako sam informisan od uprave društva, ovaj period od dva mjeseca biti iskorišten i za izmirenja obaveza po osnovu doprinosa -rekao je Kasumović te dodao da je RMU „Zenica“ uslijed dugogodišnjeg lošeg upravljanja doveden u teško stanje, zbog čega bi po njegovim riječima Vlada FBiH i JP „Elektroprivreda BiH“ kao vlasnici RMU „Zenica“ trebali pomoći u konsolidaciji društva i kvalitetno zbrinuti radnike koji bi eventualno mogli ostati bez posla. Predsjednik Sindikata RMU Zenica, Elvedin Avdić, u izjavi za „Našu riječ“ kaže da bi rudarima u narednim danima trebao biti isplaćen topli obrok i plata.
– Uprava treba završiti još neke blokade ali se nadamo da do Bajrama biti sve to riješeno. Ostale su još neke blokade naših penzionera i radnika ali mnogi od njih već povlače svoje blokade -rekao je Avdić.