Federalni premijer Fadil Novalić s ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem i prostornog uređenja Josipom Martićem posjetio je prošle sedmice općine Žepče i Tešanj. Novalić je rekao da je cilj posjeta vidjeti šta se dešava sa sredstvima koje Vlada FBiH ubrizgava u privredu.
Vrijedni grantovi
Istakao je da je Vlada FBiH u 2020. Zeničko-dobojskom kantonu uplatila 60,2 miliona KM grantova, te da je približan iznos planiran i za ovu godinu.
“Ta sredstva su namijenjena za zdravstvo, privredu, infrastrukturu i Vlada FBiH je u tom smislu pojačala svoje prisustvo na nivou kantona i općina”, rekao je Novalić tokom posjete farmi za uzgoj junadi “Trans expert” d.o.o. Žepče.
Dodao je da su privrede Žepča i Tešnja također i veliki korisnici sredstava Vlade FBiH iz dva “korona-zakona”. “Četiri mjeseca 2021. bila su među najboljim iako smo daleko od rješavanja pandemijske krize”, potcrtao je Novalić.
Pojasnio je da je taj trend vidljiv i po rastu prihoda Vlade FBiH, koje nastoje maksimalno vratiti i s njima podržavati privredu.
Investicije u poljoprivredu
Ministar Dedić naveo je da je u 2020. Vlada FBiH investirala u poljoprivredu više od 40 miliona KM, od čega i oko 700.000 KM na gazdinstvu “Trans experta” u Žepču. Najavio je da će i u ovoj godini u poljoprivredu biti uloženo oko 12 miliona KM kako bi bh. poljoprivrednici bili konkurentniji uvoznoj robi.
Očuvanje likvidnosti
Sa premijerom Novalićem u posjeti su bili premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Mirsad Hadžić.
Bašić je zahvalio Vladi FBiH na podršci razvoju ZDK-a, rekavši da ovaj kanton ove godine od FBiH očekuje potporu za očuvanje budžetske likvidnosti od 63 miliona KM te 3,6 miliona maraka pomoći Kantonalnoj bolnici Zenica.
Načelnik Općine Žepče Mato Zovko zahvalio je Vladi FBiH na poticajima za lokalne poljoprivrednike, te je dodao da će i Općina nastaviti podržavati poljoprivredu.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju