Klanjanjem bajram-namaza, kojeg je u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici predvodio zenički muftija hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, počelo je obilježavanje Kurban-bajrama u Muftiluku zeničkom.
U sklopu bajramskog programa, prisutnim vjernicima obratio se glavni imam MIZ Zenica Jakub ef. Salkica koji je od vjernika zatražio da uz žrtvovanje kurbana žrtvuju i loše misli, pogubne ideje, mržnju, zavist… – Osjetimo da nas naš kurban obavezuje ne samo na darežljivost već i na žrtvu sebičnosti i egoističnosti te sve barijere koje su nas odvajale od ljudi, države -rekao je Salkica.
Muftija Dizdarević, u svojoj prigodnoj bajramskoj hutbi, istakao je kako Bošnjaci slave zbog dolaska Kurban-bajrama, ali i tuguju s porodicama ratnih žrtava iz Prijedora te poginulih u saobraćajnoj nesreći nadomak Zenice dan ranije, u kojoj su, uoči Bajrama, živote izgubila tri osobe, jedna je teško povrijeđena i nalazi se na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica.
– Danas tugujemo s porodicom koja je izgubila svoje najmilije u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila uoči Bajrama blizu Zenice. Danas žalimo i za ubijenim Bošnjacima koji se danas ukopavaju u Prijedoru, a koji su ubijeni u genocidu na početku 1992. godine. S druge strane, radujemo se zbog Bajrama i svih njegovih blagodati. Jedna od ideja Bajrama jeste žrtvovanje za opće dobro koje je suprotno oholosti, egoizmu, samoljublju i idejama koje su imanentne čovjeku tj. ideje protiv kojih se treba boriti. Kroz Bajram mi osnažujemo tu najplemenitiju ljudsku ideju žrtvovanja za opće dobro, za druge kao i za zajednicu u kojoj živimo -rekao je Dizdarević te svim muslimanima i muslimankama uputio iskrene čestitke povodom Kurban-bajrama, s dovom Stvoritelju Uzvišenom da ispuni sve domove porodičnom toplinom, srećom i zadovoljstvom.