Na press-konferenciji koja je održana prošle sedmice ispred zgrade Muftijstva zeničkog, predstavljen je program vjersko-kulturne manifestacije “Lastavica 2021”, koji će biti realiziran od 23. jula do 1. augusta 2021. godine. I ove godine planiran je bogat vjerski, kulturni i sportski program uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera u vezi s pandemijom korona virusa.
Muftija zenički, hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije, je istakao da je pripremljen bogat program. – Ovogodišnja Lastavica se odvija u duhu dvije riječi: kontinuitet i inovacija. Kontinuitet zbog činjenice da ćemo zadržati i osnažiti mnoge sadržaje koji su bili ranijih godina, ali ćemo i uvesti neke nove stvari, kako bismo time posvjedočili i ono što jeste osnovna poruka Lastavice: hiljadugodišnji kontinuitet bivstvovanja na ovim prostorima -rekao je Dizdarević te naveo događaje u okviru ovogodišnje manifestacije.

Prošlog petka je u Vrandučkoj tvrđavi održana „Večer Kur’ana“ na kojoj su učestvovali hafizi Muftiluka zeničkog: hfz. mr. Enes ef. Beganović, hfz. Sead ef. Šahinović, hfz. Husejn ef. Čajlaković, hfz. Fahir ef. Arnaut, hfz. mr. Ishak ef. Efendić, hfz. Sulejman ef. Rafuna, hfz. Harun ef. Efendić, hfz. Hidajet ef. Talić, hfz. mr. Nermin ef. Ibrahimović. Program manifestacije realiziran je kroz učenje Kur’ana pomenutih hafiza, učenje ilahija i kasida hora kao i recitale glumca BNP Zenica Nusmira Muharemovića. U nedjelju je u organizaciji Mreže mladih Muftijstva zeničkog realizirana planinarska tura na Lastavicu
„Tragom bosanskih bogumila“.

Sutra (srijeda, 28. juli) će se, u ljetnoj bašti ugostiteljskog objekta Stara čaršija, s početkom od 19 sati, održati promocija knjige „Između dvije obale – uleme i vladara“ autora prof. Mustafe Spahića. Na ovoj promociji će, uz autora, govoriti i mr. Meho ef. Šljivo i ef. Dizdarević. U petak, 30. jula, na platou ispred zgrade BZK Preporod Zenica, održat će se tribina pod nazivom „Korijeni bošnjačkog identiteta“ na kojoj će učestvovati prof. dr. Ajdin Huseinspahić, dr. Elvir Duranović i muftija zenički ef. Dizdarević. Nakon ove tribine je planiran kulturno-umjetnički program „Priča o Bosni i Bošnjacima“ kojeg su pripremili članovi zeničkog Preporoda.

Sportski program
Predsjednik Pododbora za sport, Muhamed Begagić, istakao je da će se ove godine takmičenja održati u nedjelju, 1. avgusta, u četiri stare discipline: bacanju kamena
s ramena, skoku u dalj iz mjesta, trka u vrećama i natezanju užeta,
te u novijoj disciplini, nogometu.

Glavni imam MIZ Kakanj, mr. Sulejman ef. Čeliković, govorio je o vjerskom programu i učešću MIZ Kakanj. – Lastavica je mjesto gdje se približavamo uzvišenom Allahu dž. š. a onda se približavamo i međusobno, zato je veliki broj prisutnih vjernika na ovakvim mjestima. U okviru ovogodišnje Manifestacije, 31. jula će, na platou Lastavice, MIZ izvesti program od akšama do jacije, uz učešće hora MIZ Kakanj. Ovo su divni trenuci u kojima možemo učestvovati i mi ali i svi naši vjernici, u posebnom ambijentu. Ovo je i prilika da se sastanu, kao što je bilo i u ranijim periodima, naši džemati -rekao je, između ostalog, ef. Čeliković.
Centralni dio programa planiran je za nedjelju, 1. avgusta, na platou Lastavice. Sabah-namaz će predvoditi Mahmut ef. Karalić, a glavnu besjedu održat će muftija bihaćki hfz. dr. Mehmed ef. Kudić. Lastavičku dovu će proučiti muftija zenički ef. Dizdarević.