Islamski centar „Sultan Ahmed“ Zenica svečano je otvoren prošle subote u prisustvu brojnih zvanica i gostiju u okviru manifestacije „Dani vakufa“ koju organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH. Islamski centar prostire se na oko 5.500 kvadratnih metara zatvorenog prostora, u kojem se nalaze konferencijske sale, biblioteka s čitaonicom, vrtić, centralni zenički mekteb, restoran, kafeterija, poslovni prostori i drugi prateći sadržaji.
Noć prije svečanosti otvaranja Centra, u haremu Sultan Ahmedove džamije je održan mevludski program kojeg su proučili imami zeničkog Medžlisa. U ime domaćina programa prisutnima se obratio i dobrodošlicu im zaželio glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica prenoseći im selame Organizacionog odbora i muftije zeničkog. Nakon mevludskog programa, prisutnima se vazom obratio reisul-uleme prof. dr. Mustafa ef. Cerić koji je u svom nadahnutom govoru čestitao generaciji koja je završila, ali i onoj koja je započela gradnju ovog veoma važnog objekta za Zenicu.


Na svečanom ručku u hotelu Zenica Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uručila je zahvalnice pojedincima i institucijama koje su dale najveći doprinos izgradnji Islamskog centra “Sultan Ahmed” u Zenici. Poklon sliku premijeru Zeničko-dobojskog kantona Neziru Piviću uručio je muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević.


– Ovo danas nije pobjeda nas koji vodimo Islamsku zajednicu, već svih onih koji su bilo kako, pa i na najmanji mogući način doprinijeli da se današnji dan desi – rekao je prilikom svečanog otvorenja Centra muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević te poručio da je ovaj projekat svjedočanstvo ustrajnosti, truda, zalaganja i činjenja dobra.
– I neka znate, jednog dana kada nikoga od nas ne bude među živima, stajat će ova zgrada kao svjedočanstvo našeg jedinstva i ustrajnosti u dobru – kazao je muftija Dizdarević.
Prilikom svog obraćanja direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zajimović kazao je da su se u ovaj centar ugradile i institucije države i privredni sektor.
– Ovaj centar rezultat je i našega razumijevanja vremena i okolnosti u kojima živimo i našeg nastojanja da zaštitimo sebe i svoju djecu od negativnih utjecaja, kojima smo izloženi svakodnevno- rekao je, između ostalog, reisul-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović.


– Svaka nova građevina posvećena kulturi i molitvi predstavlja novo stanište dobrote, humanosti i zajedništva. Otvarajući Islamski centar „Sultan Ahmed“, posebno smo radosni jer će, poput ostalih vjerskih centara, biti mjesto okupljanja ne samo vjernika muslimana, već će i promovisati dijalog i saradnju -kazao je, između ostalog, u svom obraćanju gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.


Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica ali i građana a obratio im se još i generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe države Kuvajt Naser El-Hamed.
– Ovaj projekat ubraja se u jedno od najboljih i najefikasnijih sredstava u misiji proklamovanja islamskih vrijednosti, ali i učenja arapskog jezika- kazao je El-Hamed.
Izgradnju kompleksa, započetu 2002. godine, finansirali su brojni donatori, institucije i država Kuvajt, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona je najveći domaći donator s izdvojenih oko 800.000 KM.
– Islamska zajednica ima našu punu podršku. Završetak izgradnje Islamskog centra svjedočanstvo je zajedništva i potvrda da udruženim snagama možemo dati pozitivan doprinos društvenim procesima u zajednici. Posebno se to odnosi na našu djecu i omladinu. Naša obaveza kao vlade je da stvaramo ambijent u kojem će građani imati najbolje uslove za život. I kad je nijet iskren, onda imamo ovakve rezultate – rekao je premijer Nezir Pivić.