Nekoliko hiljada vjernika klanjalo je bajram-namaz u Sultan-Ahmedovoj džamiji u Zenici gdje je održana centralna svečanost zeničkog muftijstva. Nakon sabah-namaza prigodno predavanje na temu vrijednosti posta i nagradama za postače na ahiretu održao je profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici Muharem ef. Adilović nakon čega je klanjan i bajram-namaz kojeg je predvodio zenički muftija Mevludin ef. Dizdarević.
U sklopu bajramske hutbe Dizdarević je kazao da je dimenzija prošlosti ramazan, sadašnjosti vrijeme između te dimenzija budućnosti Bajram te da se njih tri isprepliću.
– U džennet se ulazi Allahovom milošću i oprostom pa danas dovite da naš post bude primljen. Poslije ramazanske olimpijade doće vrijeme svakodnevnice u našem životu u Bosni i hvala Allahu da je tako. Znamo da je život u Bosni pun okuka i krivina i to su izazovi za našu vjeru i naš dunjaluk. Živimo vremena promjena epoha i historijskih prekretnica. Hladni vjetrovi dovode u opasnost i najmanje države gdje žive Bošnjaci. Ono što se dešava daleko, sutra će biti blizu. Poraženi dušmani od 30 godina nisu odustali od svojih ideja. Pamet u glavu, a leđa duvaru -kazao je, između ostalog, Dizdarević a potom dodao da je puno u BiH onih koji govore velike riječi i navode se kao spasioci, a da iza sebe nemaju ništa.
– Uvećali su svoje bankovne račune i vrijeđaju sve. Njima ne treba mnogo osim da dovedu ljude u sumnju. Za gradnju treba kreativnost i znanje, za rušenje pohlepnost i naivnost nas Bošnjaka. Ibadet je zajednički naziv za sve što Allah voli. U ramazanu smo ibadetili na jedan način kako bismo sačuvali din, a sada trebamo sačuvati dunjaluk. Naš ibadet treba biti drugačiji. Pružiti ruku u nevolji je veliki ibadet, drugi je da radimo i zaradimo kako bismo bili neovisni od ljudi. Učinimo sve da naše porodice budu neovisne, dajmo sebe Bosni, a ona će nama višestruko vratiti. Učinimo što je do nas pa će Allah učiniti ono što je do njega -rekao je Dizdarević te vjernicima čestitao Bajram.
Po završetku hutbe uslijedila su čestitanja vjernika ispred džamije te druženja uz kafu i bajramske kolače u obližnjim ugostiteljskim objektima.