Festival za ekologiju i mir „Djeca su čuvari planete i svijeta”, a u organizaciji Privatne predškolske ustanove „Abakus“ i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, održan je drugi put zaredom na Velikoj sceni zeničkog pozorišta. Festival je okupio oko 200 učesnika, a zaposlenici vrtića „Abakus“ i gosti su pripremili zanimljiv i kvalitetan program, prezentirajući svoja znanja, vještine, sposobnosti i talente, te ukazujući na dva najveća problema 21.vijeka: zagađenje planete Zemlje i rat.
Bogat program Festivala
Na početku Festivala prisutnima se obratila osnivačica i direktorica vrtića „Abakus“ Emina Talić-Hakanović, riječima dobrodošlice, zahvalama roditeljima, medijima i prijateljima projekta dok su program svečano otvorili najmlađi, polaznici mlađe jasličke grupe, koji su sa svojim roditeljima i zastavama svijeta plesali uz pjesmu „Nek svud ljubav sja“. U sklopu programa izvedena je i ekološka predstava „Ko planetu voli, smeće skupi i razdvoji“ koju je publika nagradila gromoglasnim aplauzom. Nakon dijela Festivala usmjerenog na ekologiju, publika je mogla da, kroz recitaciju, kostimografiju, scenografiju, performans i tradicionalni ples, upozna bogatstvo i ljepotu Egipta, Australije, Velike Britanije, Kube, Japana, Austrije i BiH.
Dodijeljene zahvalnice
Na kraju Festivala dodijeljene su zahvalnice medijima, prijateljima projekta, gostima, te roditeljima koji su svojim stručnim savjetima i znanjem pomogli da se Festival realizira, ove godine to su: Osman Buro, Samir Talić i Nizama Buza Hurem. Posebna priznanja dobili su dede Ramiz Ramić i Muharem Zajimović, te nana Fadila Zajimović. Naša riječ je bila među medijskim partnerima ovog projekta.