Udruženje „Mreža roditelja“ iz Zenice trenutno broji 19 članova, a osnovano je u januaru 2021. godine. Prve aktivističke korake u polju roditeljstva, ovi članovi su napravili kao dio neformalne grupe, u kojoj su djelovali tri godine.
Podrška i pomoć mladima i roditeljima
Udruženje svoje djelovanje temelji na nastojanju da doprinese prevenciji vršnjačkog nasilja, smanjenju lošeg utjecaja okoline na djecu i mlade, jačanje kapaciteta roditelja, te generalno podrška i pomoć mladima i roditeljima, u sferama koje se tiču roditeljstva, a samim time i jačanja pojedinca, porodice, i društva. „Živimo u društvu gdje je, nažalost, sve više neprimjerenih ponašanja djece i odraslih. Jedna od stvari koje će biti u našem fokusu jeste uočavanje i sprječavanje nasilja među mladima, a jedan od alata za postizanje toga će biti radionice sa roditeljima i mladima, ali naravno i druge aktivnosti“, kažu iz Udruženja.
„Jačanje roditeljskih vještina”
Tenutno realizuju radionice “Jačanje roditeljskih vještina”, gdje certificirani treneri iz zajednice pružaju priliku roditeljima da uče o temama koje se tiču roditeljstva, a koje eventualno mogu utjecati na lakše savladavanje izazova koje roditeljstvo može da donese. Jedna od učesnica prijašnjih edukacija, Berina Skomorac, kaže: „Ove radionice su mi pokazale da sam ja dosta stvari u odgoju svoje djevojčice uradila ispravno, da sam u određenom momentu odgovorila kako je bilo najbolje. Drago mi je da sam dobila afirmaciju s te strane. U drugu ruku, dosta stvari nisam znala. Nažalost, kada postanemo roditelji ne dobijemo nikakav priručnik. Zato mi je veoma drago da sam prisustvovala ovim radionicama i dala sebi priliku da nešto korisno naučim.“ Članovi Udruženja ponosno ističu da su prepoznali svoju ulogu u društvu, i da je ista uloga svakog roditelja u gradu, bez obzira na njihovu profesiju ili bilo kakvo opredjeljenje.
Udruženje “Mreža roditelja” je proizišlo iz projekta “Podrška mladima u lokalnoj zajednici”, kojeg finansira vlada Velike Britanije, a provodi Međunarodna organizacija za migracije.