Najtrofejnija ekipa, tim koji nas uvijek obraduje, to je naša reprezentacija sjedeće odbojke. Navikli smo da se s velikih evropskih i svjetskih takmičenja vraćaju s medaljama, uglavnom zlatnim. Oni su naš ponos! Kako ih ispratimo na ova takmičenja, u kakvim uvjetima treniraju i imaju li dovoljno sredstava? Kako ih dočekujemo kad se vraćaju se trofejima? To je sasvim druga priča koju će nam ispričati Hajrudin Zekić.
Kakanjac Hajrudin Zekić je dao ogroman doprinos razvoju sporta za lica s invaliditetom kroz angažman u Sportskom savezu osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona čiji je član Upravnog odbora. Predsjednik je Sportskog društva ratnih vojnih invalida „Kakanj 92“ i sekretar Sportskog saveza općine Kakanj. Igrač i trener u Odbojkaškom kluba invalida OKI Kakanj 92. Šest godina je bio potpredsjednik Saveza sjedeće odbojke BiH.
Sada obavlja funkciju predsjednika Saveza i tim menadžera reprezentacije sjedeće odbojke BiH. Svojim radom i zalaganjem daje veliki doprinos afirmaciji sportova vezanih za osobe sa tjelesnim invaliditetom, posebno sjedeće odbojke. Međutim i stoni tenis, šah, streljaštvo, kuglanje sve su to sportovi i za osobe sa invaliditetom u kojima je Zekić ne samo učesnik već i animator. Za svoj rad i doprinos sportu dobio je brojna priznanja i nagrade. Na izboru sportiste ZE-DO kantona, koji organizuje Naša riječ, više puta je proglašavan za najboljeg sportskog radnika u kategoriji Sport za lica s invaliditetom.
Očekivana pobjeda
NR: Nedavno ste se vratili iz Caorlea, Italija, gdje je reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila titulu evropskog šampiona. Jeste li očekivali da će naša reprezentacija po 11. put postati šampion Evrope?

ZEKIĆ: Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci do sada je osvojila na Evropskim prvenstvima 11 zlatnih, jednu srebrenu i dvije bronzane medalje. Na svjetskim prvenstvima tri zlata, tri srebra i jednu bronzu, a na Paraolimpijskim igrama dva zlata, tri srebra i jednu bronzu. U zlatnim ligama nacija, koje su do sada organizovane tri puta, sva tri puta smo bili prvaci. Dakle, ukupno 30 medalja u kontinuitetu sa svih takmičenja što nas je svrstalo u najtrofejniju selekciju u BiH.

ZEKIĆ: Po povratku sa EP u sjedećoj odbojci Caorle 2023, malo su se slegli utisci, pa je sad lakše i razgovarati. Jesam li očekivao da će naša reprezentacija osvojiti 11. titulu prvaka Evrope? Mogu reći sa sigurnošću da jesam očekivao. Ali moram da istaknem da je finalna utakmica, koja je završila našom pobjedom 3:2 protiv reprezentacije Njemačke, pokazala da to nije bio nimalo lak posao.
NR: Kako su tekle pripreme? Jeste li zadovoljni uslovima u kojima su vršene pripreme te jeste li imali problema sa osiguranjem novčanih sredstava za odlazak na Evropsko prvenstvo? Kakva je atmosfera i raspoloženje igrača bilo tokom priprema?
ZEKIĆ: Po planu selektora gosp. Ifeta Mahmutovića, pripreme su održane u tri ciklusa i obavljene su u hotelu Malak na Ilidži, u periodu od 04.09.2023. do 01.10.2023.godine. Put za Caorle zakazan je za 05.10.2023. god, gdje je u prva tri dana obavljen niz sastanaka u organizaciji ParavolleyEuropa, kao i Izvještajna Skupština ParavolleyEurope. Takmičenja su počela 09.10.2023. a završnica je odigrana 15.10.2023.godine.Obezbjeđivanje finansijskih sredstva za sport u BiH je inače rak rana. Znamo da to u BiH nije riješeno sistemski, nemamo Zakon o sportu na nivou države itd, a sve to naravno utiče i na finansiranje našeg Saveza i reprezentativnih aktivnosti.

ZEKIĆ: Sa područja Zeničko-dobojskog kantona, za reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u Italiji, su nastupili: Edin Džino, Armin Šehić, Nizam Čančar kao igrači, Nedžad Salkić, trener i Hajrudin Zekić tim menadžer.

Naši stalni sponzori su BHTelecom i JP EP Elektroprivreda, čija sredstva nam zatvaraju rad Saveza. Tu mislim na platu jedne uposlenice, zakup prostora i sve druge potrebe za rad jedne kancelarije. Dakle, za pripreme i odlaske reprezentacije bukvalno smo na milosti javnih poziva koji se tiču sporta. Apliciramo na svim nivoima vlasti, počev od kantonalnih do državnih, što nam uvijek ne garantuje da „prođu“.
Pored svih problema potrudili smo se da reprezentativci imaju vrhunske uslove za pripreme, na kojima je je odisalo drugarstvo, kolegijalnost i ljubav prema ovom sportu pa se sve ukazane nedaće lakše prebole.
Utakmica s Njemačkom je bila spektakl
NR: Kako biste opisali finalnu utakmicu protiv ekipe Njemačke? Ko su po Vama naši najbolji igrači u reprezentaciji?
ZEKIĆ: Na putu do finala kroz grupu nismo imali neki veliki problem. Čak su te utakmice u grupi bile prilika da selektor isproba sve raspoložive igrače. Šansu su dobili naši mladi igrači: Edin Džino, Jasmin Brkić, Armin Šehić, Elvis Šerifović… Moram reći da su je maksimalno iskoristili. Da napomenem da su kompletan drugi i treći set protiv reprezentacije Poljske iznijeli mladi igrači, a Poljaci su se u završnici turnira borili za bronzu protiv selekcije Ukrajine.
Kad smo već kod Ukrajine, u polufinalu smo očekivali tešku utakmicu bez obzira koliko se poznajemo. No u segmentu odbrane očitali smo lekciju reprezentaciji Ukrajine i rezultatom 3:0 došli do finala.
Finalna utakmica sa reprezentacijom Njemačke je bila utakmica za odbojkaške sladokusce. Školska pobjeda nad Ukrajinom u polufinalu nas je možda i malo ponijela, pa smo u finalnu utakmicu sa reprezentacijom Njemačke ušli malo ležernije, dok su reprezentativci Njemačke krenuli sa 150% motivacije jer prvak ide direktno na Paraolimpijske igre u Pariz 2024. A veći motiv je bio i skinuti BiH sa trona. Nekako mi se činilo da se sve urotilo protiv nas. Izgubljen prvi set 25:18, pročitana igra naše reprezentacije, njemački blok je radio izvrsno, a naši smečeri su pogađali tik uz aut liniju…. sve su stizali Njemci, a i veći dio publike je nosio reprezentaciju Njemačke.

ZEKIĆ: Moram vam istaknuti, da je na Evropskom prvenstvu u Caorleu u polufinalnoj, a posebno u finalnoj utakmici, veliku podršku, a možda i presudnu, odigrala i grupa navijača iz Kaknja, brojem njih sedam, iz Breze dva i dvije porodice Čović i Porčić iz Cazina koji rade u Caorleu.
Komentator TV RAI Sport, koja je direktno prenosila utamicu, u više navrata je napominjao kako reprezentacija Bosne i Hercegovine sa tako malim brojem navijača ima fantastičnu podršku, što je rijetko doživio u svojoj novinarskoj karijeri.

Drugi set smo dobili 25:23 i vratili se u igru, potom treći iscrpljujući 28:30 za Njemačku… Svi uživaju u odbojkaškoj predstavi a igrači oba tima daju sve od sebe… Na kraju, kad je najviše trebalo iskustvo i bosanski inat nije dozvolio rizik, dobili smo 15:6 peti set.
Utakmica sa reprezentacijom Njemačke je uistinu bila spektakl Evropskog prvenstva, ali i jako stresna rezultatski, posebno za nas jer ne plasirati se na Paraolimpijske igre iziskivalo bi velike finansijske troškove, jer se kvalifikacioni turnir za plasman na Paraolimpijske igre igra u Kairu polovinom novembra, što je kratak period za naći velike novce.
Reprezentacija BiH je jak tim, ali moramo istaknuti da je MVP turnira Safet Alibašić, najbolji smečer Ermin Jusufović, najbolji libero Ismet Godinjak, a reprezentacija BiH je ponijela epitet far play ekipe.
NR: Kako je naša reprezentacija dočekana po povratku u Bosnu i Hercegovinu?
ZEKIĆ: Doček reprezentativaca u Bosnu i Hercegovinu protekao je kao i obično. Na aerodromu su bili prijatelji i članovi porodica, što ponovo odražava odnos prema najtrofejnijoj selekciji u BiH. Neki su se pravdali da je dolazak bio kasno, u 23 i 10….a pitam se da li su to ovi ratnici zaslužili?
NR: Kakvi su planovi za naredni period?
ZEKIĆ: Mi u 2024. godini imamo Zlatnu ligu nacija, gde ponovo branimo šampionsku titulu, a krajem mjeseca avgusta su Paraolimpijske igre u Parizu. To su dva takmičenja na koji stavljamo poseban akcenat, a naši klubovi će uzeti učešće u Ligi prvaka i Evropskoj ligi, gdje Fantomi i Spid brane titule. Možda ste kroz ovaj intervju primjetili da smo finansijski u teškoj situaciji, posebno od 2020. godine kada smo zbog zastoja u takmičenju zbog Korona virusa u 2021. godini morali pripremiti i otići na tri velika takmičenja. Zlatnu ligu nacija u Holandiji, Paraolimpijske igre u Japanu i Evropsko prvenstvo u Turskoj. Potom smo organizovali Zlatnu ligu nacija i Svjetsko prvenstvo u Sarajevu 2022 i evo u ovoj 2023. imali smo dva velika takmičenja u Turskoj i Italiji. Moram spomenuti Vladu KS i Ministarstvo kulture i sporta, bez čije podrške bi teško mogli otići na sva ova takmičenja.
NR: Sa kojim problemima se Savez i reprezentacija najčešće susreću?
ZEKIĆ: To su finansijski problemi. Kroz tri lige u organizaciji Saveza se takmiči 26 klubova, a ti klubovi bi morali raditi na podmlađivanju selekcija sa jedne strane, a sa druge strane i pored rezultata koje postižemo, a hvala bogu nemamo puno izbora u kategorijama osoba sa invaliditetom, teško je i u klubovima naći mlađi kadar, a kad nađemo dugotrajan je proces stvaranja igrača.
U najkraćem to su ta dva segmenta gdje nailazimo na probleme.