Uvođenjem izvođača radova u posao, nedavno je s realizacijom su počela dva važna infrastrukturna projekta: rekonstrukcija i sanaciju lokalnih puteva: Maglaj-Liješnica-Fojnica-Gornji Bradići-Globarica-Dolina-Zavidovići u dužini od 320 metara kao i Orsopovac-Gornji Ulišnjak u ukupnoj dužini od 480 metara. Na osnovu potpisanog ugovora Federalno ministarstvo prostornog uređanja u ova dva projekta ulaže 100.000 a općina Maglaj oko 70.000 KM. „Radi se o detaljnoj rekonstrukciji ove dvije dionice, sa potpunom izmjenom donjeg stroja kolovozne konstrukcije i proširenjem puta na 4,5 metara. Firma „Hajdić“ ima rok za izvođenje radova od 45 dana. Nadam se da ćemo uskoro nastaviti sa novim metrima“, kazala nam je Enisa Hatičić, stručni savjetnik za infrastrukturne objekte u općini Maglaj.
Uključila se i Vlada Hrvatske
I sa novih 320 metara koliko će biti asfaltirano, san mještana bradićkog kraja polako se ostvaruje – imati kvalitetnu dionicu koja je prije svega bezbjedna za odvijanje saobraćaja. „Put je život, ne možemo ništa bez dobrih puteva. Kada su putevi dobri i život je bolji. Stalno se krpe sudarne rupe ali to je samo djelimično rješenje problema“, podsjetio je Šefik Ridžal, povjerenik MZ Bradići. Udruženje građana „Fojničani“ projekat rekonstrukcije ovog puta kandidovalo je i Vladi Hrvatske. „Drago nam je da je Vlada Hrvatske pomogla ovaj projekat sa 300.000 kuna. Tako da će nam za rekonstrukciju puta do Fojnice trebati do 50.000 KM da zaokružimo cijeli projekat. Ali, naš cilj je rekonstrukcija ove saobraćajnice sve do Zavidovića jer radi se o izuzetno frekventnoj dionici, posebno tokom ljeta“, dodao je Davor Šupuković, sekretar Udruženja građana „Fojničani“. Dok traju radovi na ovim dionicama saobraćaj će se odvijati otežano, a po potrebi povremeno će se i obustavljati saobraćaj od 7 do 17 sati svaki dan osim nedjelje. Građani i učesnici u saobraćaju mole se da imaju strpljenja i poštuju upute koje će dobiti na mjestu izvođenja radova.
Nastavljeni radovi u gradskom parku
Takođe, sarajevska firma „Grizelj group“ zajedno sa lokalanom firmom „Hajdić“ uvedena je u posao na području gradskog parka gdje su predviđeni radovi na završteku fontane kao i popločavanje do objekta Dječijeg vrtića. Planirano je i postavljanje nekoliko sprava za vježbanje koje su namjenjene odraslim osobama.