ONI SU BUDUĆNOST BIH


Da Zenica obiluje uspješnim i perspektivnim mladim ljudima dokaz je Adnan Spahić, diplomirani ekonomista. Student je II ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici, odsjek Računovodstveni i revizijski menadžment, te je zaposlen u prestižnoj svjetskoj kompaniji Deloitte.
Ostvarenje dječijih snova
Ekonomija ga, kako kaže, počela zanimati još dok je bio dječak, te je, kako svako dijete ima svoje snove, uvijek maštao kako radi poslove oko novca. „Upravo je to bio razlog da upišem srednju Ekonomsku školu koju sam završio kao Učenik generacije. Kroz srednjoškolsko obrazovanje, zavolio sam predmete iz oblasti finansija i računovodstva te mi nije bilo teško odlučiti koji fakultet da upišem. Završio sam dodiplomski studiji Ekonomskog fakulteta u Zenici na odsjeku za Finansije i računovodstvo“, kaže Spahić.

. „Još uvijek sam tu, živim u Bosni i Hercegovini, iako trenutno radim za strano tržište. Žao mi je što mnogo mladih odlazi, ali ih potpuno razumijem. Nadam se da će se situacija u našoj državi uskoro popraviti i da će svi mladi koji su otišli, vratiti se i pomoći da zajedno gradimo i jačamo ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini“, poručio je Spahić.

Na nedavnoj održanoj svečanosti promocije završenika I, II i III ciklusa studija Univerziteta u Zenici proglašen je za jednog od najboljih studenata na Univerzitetu te su mu dodijeljene Povelja Rektora i Povelja Dekana. „Dobijena priznanja, Povelja Dekana i Povelja Rektora, predstavljaju nagrade za cjelokupan rad i trud tokom četiri godine kako na Ekonomskom fakultetu tako i na nivou Univerziteta u Zenici. Trenutno predstavljaju krunu mog akademskog uspjeha i motivacija su za još veće ciljeve kako na akademskom tako i na profesionalnom putu“, ističe Spahić.
Podrška najbližih
Tokom studiranja učestvovao je na raznim seminarima i vannastavnim aktivnostima. Obnašao je funkciju Predsjednika Asocijacije studenata Ekonomskog fakulteta i bio je član Naučno-nastavnog vijeća Ekonomskog fakulteta iz reda studenata, kao i na Univerzitetu. Član je Unije studenata. Volontirao je i na raznim kulturnim manifestacijama, kao što su Ljetne večeri Studio Teatra te je, kako kaže, uz sve to, obavljao honorarni studentski posao turističkog vodiča za Studentske Pohode. Učestvovao je i na Akademiji Izvrsnosti – „Liderstvo i motivacija 2023“, kao i na 9. Gospodarskom forumu Općine Žepče. „Najvažnija stvar u svemu tome jeste rasporediti vrijeme i odrediti prioritete. Bitno je da studirate i radite ono što volite, tada je sve mnogo lakše i sigurno će se sve posložiti na pravo mjesto, ali i da imate podršku ljudi oko sebe. Prije svega zahvalan sam dragom Bogu, a onda i svojim roditeljima koji su uvijek uz mene i najveća su podrška u svim situacijama.

Na nedavnoj održanoj svečanosti promocije završenika I, II i III ciklusa studija Univerziteta u Zenici proglašen je za jednog od najboljih studenata na Univerzitetu te su mu dodijeljene Povelja Rektora i Povelja Dekana.

Naravno, tu su i prijatelji, kolege, kao i menadžment Fakulteta koji su uvijek bili vjetar u leđa“, ističe Spahić, te dodaje da je po završetku studija imao mnogo prilika i ponuda za posao, ali se ipak odlučio za svjetsku revizorsku kompaniju Deloitte.


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE,
NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK