Videonadzor predstavlja značajnu pomoć policijskim službenicima i svim drugim službama Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u nadziranju ponašanja vozača i drugih učesnika u saobraćaju te u otkrivanju i sankcionisanju krivičnih djela i prekršaja javnog reda i mira. O tome kakva je pokrivenost videonadzorom i šta se sve prati putem videonadzora, Dario Pekić, ministar MUP-a ZDK kaže:
-Videonadzor predstavlja značajnu pomoć policijskim službenicima i svim drugim našim službama u nadziranju ponašanja vozača i drugih učesnika u saobraćaju te u otkrivanju i sankcionisanju krivičnih djela i prekršaja javnog reda i mira. Veći broj gradova u ZDK posjeduje određena sredstva za provođenje video nadzora ali je stepen i kvalitet pokrivenosti različit.

-Odmah po dolasku na čelo Ministarstva, u saradnji s Vladom Zeničko-dobojskog kantona, poduzeo sam sve potrebne mjere i radnje da se životni standard zaposlenih u Ministarstvu popravi što je, vrlo brzo, rezultuiralo značajnim povećanjem njihovih plaća. Založio sam se, također, da značajna sredstva budu uložena i u opremanje organizacionih jedinica Ministarstva svim neophodnim materijalno-tehničkim sredstvima kako bismo profesionalnost i efikasnost policijskih i drugih službenika – a samim tim i ličnu i imovinsku sigurnost građana – podigli na još veći nivo, kaže ministar Pekić.

Da bi neki grad bio opremljen kvalitetnim videonadzorom potrebno je osigurati značajna finansijska sredstva. MUP ZE-DO kantona iz ograničenih budžetskih sredstava nije u mogućnosti da sam finansira nabavku i instaliranje videonadzora na području cijelog Kantona i zato je kvalitet video nadzora dobrim dijelom zavisio od spremnosti lokalnih zajednica, odnosno gradskih i općinskih uprava da učestvuju u ovim projektima. Ovdje posebno ističemo Zenicu, Kakanj, Tešanj i Visoko gdje je zajedničkim ulaganjem postignut dobar nivo pokrivenosti videonadzorom, kaže ministar Pekić te ističe da da su instalirali određen broj pametnih kamera koje, osim uobičajene funkcije nadzora, evidentiraju i neregistrovana vozila koja, protivno zakonu, sudjeluju u javnom saobraćaju.
-Vrlo brzo, videonadzorom će biti pokrivene raskrsnice i druge bitne tačke u svim gradovima na području Zeničko-dobojskog kantona, a namjera nam je da u najskorije vrijeme nabavimo i kamere koje će policijski službenici, dok su na dužnosti, nositi na svojim uniformama, kaže na kraju Pekić.