U Ministarstvu za obrazovanje nauku, kluturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, proteklog utorka upriličeno je uručenje nagrada autorima najboljih radova pristiglih na konkurse za najbolju kratku priču i pjesmu, a koje je organizovalo Udruženje bibliotekara Zeničko-dobojskog kantona. „Udruženje bibliotekara ZDK je, u saradnji sa svih dvanaest javnih biblioteka, objavilo dva konkursa. Jedan za kratku priču, na koji su se mogli prijaviti svi punoljetni stanovnici Kantona, i jedan za poeziju koji je bio namijenjen osobama mlađim od 18 godina. Htjeli smo motivisati građane da više pišu i da im to bude inspiracija da se i dalje druže s knjigom. Raduje nas da je pristigao veliki broj radova“, kazala je, tom prilikom, Nina Bunjevac Salkić, predsjednica Udruženja bibliotekara ZDK. U organizaciji su, osim Udruženja, učestvovale sve biblioteke sa područja ZDK, a koje su, kako je istakla Bunjevac Salkić, najaktivniji tim biblioteka u BiH. „Učestvujemo na svim javnim pozivima, imamo prilično dobre sadržaje, mimo osnovne bibliotečke djelatnosti, mnogo radimo na promovisanju knjige, razvijanju kulture čitanja, a to je posljedica dobrog sistema u kojem jesmo. Zahvaljujući kontinuiranoj podršci Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, odnosno Vlade ZDK, u osnovi je ujednačeno finansiranje i stvorene su elementarne stabilne mogućnosti za rad“, kazala je Bunjevac Salkić.
Nagrade najboljima uručili su Bunjevac Salkić i Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. „Ovakve aktivnosti su itekako pohvalne i smatram da treba inicirati ovakve aktivnosti, jer je primijetno da je kultura čitanja na najnižem nivou do sada. Čestitam svim nagrađenim autorima“, rekao je ministar Kozlić.
Izdvojena su po dva rada u obje kategorije. U kategoriji Mladi pjesnik pobjednici su: Erna Skula i Ilija Krajina, a u kategoriji Najbolja kratka priča: Boro Jelić i Emir Balagija.
„Tokom osnovnoškolskog obrazovanja sam učestvovala na nekim literarnim konkursima, te osvajala nagrade. Ovo je jako lijepo iskustvo i veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje, sa svim ovim ljudima. I u budućnosti ću, kada se pruže ovakve prilike, rado učestvovati na konkursima“, kazala je Skula. Emir Balegija je prosvjetni radnik, i upravo ga je, kako kaže, rad s djecom motivisao da piše i učestvuje na Konkursu. „S obzirom na to da radim s djecom, svjestan sam koliko je važno čitanje knjiga i ostale literature. Inspiraciju sam našao u lektirnoj knjizi „Robinzon Kruso“ i napisao sam ovu kratku priču i osvojio nagradu. Rado pišem, ali je ovo prvi put da sam poslao svoj rad na neki literarni konkurs“, kazao je Skula.