U rektoratu Univerziteta u Zenici jučer su (ponedjeljak, 14. novembar) svečano uručene nagrade pobjednicima Hackathona „Reconnect“ koji su zajednički organizovali Politehnički fakultet, Unija studenata Univerziteta u Zenici i zenička IT kompanija Blandus d.o.o. Novčane nagrade za tri prvoplasirane ekipe obezbijedilo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a za pojedinačno takmičenje sponzor BH Telecom.
Pobjednici u pojedinačnoj konkurenciji su: Muamer Parić, Faruk Ibrahimović i Alen Avdibegović. Na takmičenju se predstavilo osam ekipa koje su održale prezentaciju rješenja hackathona. Prvo mjesto osvojila je ekipa Top G (Amir Begić, Adin Vrbić, Kemal Starčević, Mehmedalija Burić). Drugo mjesto osvojila je ekipa The Code of Duty (Amar Kamberović, Ajla Brdarević, Ilma Zahirović, Kerim Žuna, Orhan Pojskić). Treće mjesto zauzela je ekipa Stack Overflow Enjoyers (Ernes Mušija, Franjo Markić, Semin Murtić, Amer Delić).
– Ministarstvo u nazad nekoliko godina podržava ovu i slične aktivnosti na drugim fakultetima UNZE-a i to ćemo nastaviti činiti, planiramo i da to bude daleko intenzivnije. Na ovaj način vi pokazujete u kojem pravcu treba ići visoko obrazovanje, u kojem pravcu treba ići naučno-istraživački rad. Ovo su ti primjeri da u narednom periodu definitivno trebamo zakoračiti u model dualnog obrazovanja u okviru visokog obrazovanja -kazao je Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.
Rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. sc. Jusuf Duraković dodao je da je ovo takmičenje jedna ozbiljna poruka da na ovako mlade osobe država može da računa.
– Kao rektor ću uvijek ovakve aktivnosti podržavati iz dva razloga. Prvo što se u vama razvija osjećaj da se takmičite i vidite gdje ste u svemu tome i drugo što u ovome sad prepoznajete da ono što radite, za šta se obrazujete, nije za biro rada nego kad završite studij sutra ćete imati posao i biti korisni članovi zajednice -kazao je Duraković.