Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Žepče kroz Fond za stipendiranje nadarenih i socijalno-ugroženih učenika i studenata i ove godine osigurao je 63 stipendije. Za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata ove godine osigurano je 36.000 KM a novac je najvećim dijelom prikupljen kroz dobrovoljne priloge a djelom i kroz donacije ustanova i pojedinaca. Inače, ovaj Fond žepački MIZ utemeljio je još 1999. godine, a tokom 23 godine iz ovog fonda stipendirano je 765 učenika i studenata, za šta je do sada prikupljeno oko pola miliona konvertiblinih maraka. Godišnja studentska stipendija iznosi 900 KM a srednjoškolska 400 KM. Od 2014. godine MIZ Žepče dodjeljuje i posebnu stipendiju, dvostrukog iznosa, pod nazivom “Abdulvehab Ilhamija” za studente sa najboljim prosjekom ocjena. Ove godine ona je uručena Miradu Fišiću studentu Pravnog fakulteta.
Svečanoj dodjeli stipendija koja je organizovana u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču u subotu (12.11) prisustvovali su muftija zenički, hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam MIZ Žepče Džafer ef. Gračić, članovi i predsjednik Izvršnog odbora (IO) MIZ Žepče Edin Šišić, te imami ovog medžlisa.
Muftija Dizdarević prilikom obraćanja stipendistima govorio je o društvenoj odgovornosti, te značaju obrazovanog pojedinca za zajednicu, dok je glavni imama MIZ Žepče Džafer ef. Gračić između ostalog kazao kako u narednom periodu planiraju umrežiti bivše stipendiste s ciljem međusobnog pomaganja i jačanja fonda u budućnosti.