Nova vlada ZDK

Kalendarski smo ušli u Novu, 2023. godinu, a iza nas je godina za kojom će malo ko žaliti. Ipak, bila je to godina u kojoj uzbuđenja nije nedostajalo, bilo da se radi o društvenoj, političkoj ili nekoj trećoj sferi.
Masovna poskupljenja
Građani širom BiH, pa tako i Zeničko-dobojskog kantona 2022. godinu pamtit će prema rekordnim cijenama osnovnih životnih namirnica. Tako je u protekloj godini zabilježen rast cijena ulja koje poskupilo na čak 5 KM. Značajno su skočile i cijene tjestenine, maslaca, mlijeka, margarina, sira, mesa, a drastično je poskupila i piletina čija je cijena sada oko 10 KM. U toku ove godine zabilježeno je i poskupljenje hljeba, a pekari najavljuju da bi cijene pekarskih proizvoda mogle nastaviti sa rastom i tokom ove godine obzirom da se očekuju veće cijene brašna i energenata. Pored osnovnih životnih namirnica, zabilježen je i rast cijena goriva kao i peleta koji se prodavao po cijeni od čak 700 KM po toni, što je kod građana koji svoje domove griju na pelet izazvalo posebnu brigu. Kako bi se zaštitili interesi građana, Vlada FBiH donijela je Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet, a kojom cijena peleta ne može prelaziti 480 KM+PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.
Veće plaće
Protekla godina donijela je i nove kolektivne ugovore za zaposlene u zdravstvu, obrazovanju, te policijske službenike u Zeničko-dobojskom kantonu. Kolektivnim ugovorom za radnike uposlene u zdravstvu povećana je satnica za oko 3.200 radnika od 1. aprila sa 2,60 na 2,70 KM, a od 1. oktobra na 2,90 KM dok je kolektivnim ugovorom za oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, koji će se primijenjivati naredne dvije godine, osim povećanja plata 10%, povećan je i prijevoz na 250 KM, te topli obrok, kao i svim budžetskim korisnicima, na 10,5 KM. Potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora startna plata nastavnog osoblja je oko 1.350 KM, te sada prosvjetni radnici u ZDK imaju i najveću platu u obrazovanju u BiH. Plaća je povećana i policijskim službenicima u uposlenima u MUP-u ZDK kojima je, potpisivanjem kolektivnog ugovora početkom protekle godine, dogovoreno povećanje plaća za 10 posto, odnosno povećanje platne osnovice sa 300,00 na 330,00 KM. U toku protekle godine dva puta su povećane plaće i zaposlenima u 16 institucija kulture za 10 do 14 posto.
Organizacija privrednih skupova

Međunarodni sajam privrede Tešanj
9.Gospodarski forum Općine Žepče

Tokom godine organizovana su dva najvažnija privredna skupa: 9. Gospodarski forum općine Žepče i Međunarodni sajam privrede u Tešnju. Središnja tema 9. Gospodarskog foruma općine Žepče bila je Ljudski kapital i gospodarske migracije, a brojni posjetioci su kroz panel-diskusije imali priliku razgovarati o problematici koja je vezana za tržište radne snage, te aktualizirati problematiku koja se odnosi na zadržavanje i nedostatak radne snage u BiH. Nakon dvogodišnje pauze, Tešanj je bio domaćin Međunarodnog sajma privrede, koji je okupio više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i šire. Riječ je o najvećem poslovnom sajmu u našoj državi, a osim predstavljanja učesnika, Sajam je bio i prilika da se nađu i pronađu rješenja za zajedničke probleme i poteškoće. U Zenici je održan jubilarni, 10. sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva „OPEN's 2022“, koji je okupio veliki broj izlagača.
Brojne kulturno-sportske manifestacije

Izbor sportiste ZDK 2021
Izudin Bajrović

Kada su upitanju kultura i sport, tokom 2022. godine realizovane su brojne kulturno-sportske manifestacije.
Pored brojnih premijernih predstava izvedenih na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, uspješno je realizovan XXI Festival bh. drame, u okviru kojeg je specijalno priznanje-nagrada za životno djelo “Adem Čejvan” dodijeljena sarajevskom glumcu Izudinu Bajroviću. Tokom prethodne godine Zenica je bila domaćin manifestacije „Ljetne večeri Studio teatra 2022“, a nakon dvije godine pauze nastavljeno je Zeničko proljeće. Kakanj je bio domaćin kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani“, dok je kraj 2022. godine u Visokom obilježen realizacijom tradicionalne manifestacije „Dani Zaima Muzaferije“, koji se organizuju u znak sjećanja na velikog bh. filmskog, tv i pozorišnog glumca.

Mesud Pezer

Sportska dešavanje protekle godine obilježile su manifestacije „Sportista Ze-do kantona 2021“, koju organizuje NIPD „Naša riječ“, a generalni pokrovitelj Vlada ZDK i XIII Međunarodni atletski miting „Zenica 2022“, koji je upriličen u organizaciji Atletskog kluba Zenica. Za najbolje sportiste u Zeničko-dobojskom kantonu u 2021. godini proglašeni su Elvedina Muzaferija, članica Skijaškog kluba „ZE-2010“ Zenica, i najbrži bh. atletičar Amel Tuka, član Atletskog kluba Zenica dok je ukupni pobjednik mitinga rekorder i olimpijac u disciplini kugla Mesud Pezer.
Nova vlast
Proteklu godinu svakako su obilježili i Opći izbori 2022 koji su održani 2. oktobra. Tako je krajem 2022. godine Zeničko-dobojski kanton dobio novu Vladu na čelu sa premijerkom Amrom Mehmedić. Osim premijerke Mehmedić, novi ministri u Vladi ZDK su: Samir Šibonjić (Ministarstvo za privredu, NES), Dženana Čišija (Ministarstvo finansija, DF), Benjamin Sinanović (Ministarstvo unutrašnjih poslova, SDP), Adnan Sirovica (Ministarstvo za boračka pitanja, DF), Edin Hasaničević (Ministarstvo za pravosuđe i upravu, Naša stranka), Vinko Marić (Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, BHI-KF), Tanja Radoš-Kosić (Ministarstvo zdravstva, HDZ), Zlatko Jelić (Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, HDZ), Draženka Subašić (Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, SDP) i Danijel Pašić (Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, SDP).
Za kraj ovog pregleda događaja koji su obilježili 2022. godinu želimo se zahvaliti svim čitaocima Naše riječi. Trudit ćemo se da vam i u ovoj godini ponudimo još više aktuelnosti, zanimljivih priča i novinskih tekstova, te ćemo nastaviti pratiti sve događaje širom Zeničko-dobojskog kantona.