Arhiv: Naša riječ

Simboli Zenice su od njihove izgradnje bili Željezara, Kazneno-popravni dom, stambena zgrada Lamela i stadion Bilino polje. Dom Nogometnog kluba „Čelik“ Zenica (osnovan 16. juna 1945. godine) tokom prvih nekoliko godina postojanja bilo je igralište koje se nalazilo na mjestu današnjeg stadiona, uz samu rijeku Bosnu.
Kapacitet 13.909 gledalaca
Igralište je od okolnog zemljišta bilo odvojeno tek drvenom ogradom. Početkom pedesetih godina prošlog vijeka Čelik se preselio na stadion u zeničkom naselju Blatuša a na tadašnje drvene tribine se moglo smjestiti najviše 10.000 gledalaca. Na tom stadionu je Čelik ostvario svoje prve uspjehe te se pojavila potreba za proširenjem kapaciteta. Izgradnja stadiona Bilino polje trajala je osam mjeseci i u njoj su dobrovoljno bili uključeni mnogi navijači. Nezvanično otvaranje, tad zvaničnim imenom, Gradskog stadiona „Bilino polje“ održalo se 4. oktobra 1972. godine, kad je Čelik ugostio talijansku Fiorentinu u revanš utakmici finala Mitropa kupa. Ovu utakmicu je na tribinama gledalo više od 34.000 navijača. „Crno-crveni“ su pobijedili rezultatom 1:0 golom Mirsada Galijaševića u 90. minuti.


Na Bilinom polju je u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, 27. marta 1985. godine igrala i reprezentacija bivše države te pobijedila Luksemburg rezultatom 1:0. Igrali su: Ranko Stojić, Zoran Vujović, Mirsad Baljić, Faruk Hadžibegić, Ljubomir Radanović, Zlatko Vujović, Blaž Slišković, Milko Đurkovski, Mehmed Baždarević, Predrag Pašić i strijelac jedinog pogotka, Ivan Gudelj.


Međutim, kao datum zvaničnog otvaranja stadiona i presijecanja vrpce ostaje upisan 8. april 1973. godine, a tad je Čelik pred više od 30.000 gledalaca ugostio beogradsku Crvenu zvezdu. Zeničani su poraženi rezultatom 0:2 a u „Crno-crvenom“ dresu su nastupili: Vujačić, Šljoka, Talić, Galijašević, Pintol, Prelević (Buza), Teleš, Radulović, Renić, Gavran i Jovanović. U narednim godinama uslijedilo je postavljanje stolica, prvo na zapadnu tribinu a onda i na ostale što je dovelo do smanjenja kapaciteta koji danas iznosi 13.909 (zapad 6.924, istok 2.497, sjever 2.142 i jug 2.346).
Čelik je osvojio tri titule i dva kupa BiH igrajući utakmice na Bilinom polju, a evropske utakmice u Intertoto kupu protiv Denizlija i Genta iz 2001. godine ostaju kao najveći evropski dometi zeničkog kluba od osamostaljenja države i koji u budućnosti moraju biti značajno premašeni, jer u suštini zenički stadion je izgrađen za velike događaje.
Reprezentacija BiH
Lokacija na kojoj se nalazi stadion ima veliku historijsku vrijednost jer je na tom mjestu ban Kulin potpisao svoju čuvenu Povelju. Sredinom sedamdesetih godina Bilino polje je proglašeno najljepšim stadionom u bivšoj državi i taj primat je zadržao sve do izgradnje splitskog Poljuda.
Grad Zenica je od samog početka usko vezan za našu reprezentaciju koja je svoju prvu utakmicu na Bilinom polju odigrala 24. aprila 1996. godine protiv Albanije (0:0). Nakon ove utakmice, Zenica je morala čekati nekoliko godina da ponovno ugosti „Zmajeve“. Uslijedile su brojne kvalifikacione i prijateljske utakmice u kojima su naši najbolji nogometaši igrali s reprezentacijama: Norveške, Finske, Španije, Belgije, Portugala, Grčke, Velsa, Italije, Nizozemske i brojnih drugih.