Na zeničkom Trgu „Alije Izetbegovića“ jučer je (ponedjeljak, 23. septembar) otvoren Sajam poljoprivrednih proizvođača s područja grada Zenice koji će trajati do 26. septembra. Sajam je prodajnog karaktera i predstavlja priliku za lokalne proizvođače, njih 20 ovaj put, da plasiraju svoje proizvode, ali i da uspostave komunikaciju i saradnju. Brojni posjetitelji su iskazali zadovoljstvo bogatom ponudom i kvalitetom proizvoda.
Kupovina domaćih proizvoda
Sajam je otvorio gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović te tom prilikom kazao da se Sajam organizuje sa željom da proizvođači pokažu svoje proizvode i da ih prodaju, a ovo je prilika i za građane da podrže domaće proizvođače kupovinom proizvoda koji su kvalitetni. Naglasio je da su ove godine poticaji za poljoprivredu, iz Budžeta Grada, iznosili blizu milion maraka.
Nerina Berberović, šefica Odsjeka za privredu i poljoprivredu Grada Zenica, kazala je da su kućice u kojima su izloženi proizvodi nabavljene u saradnji Gradske uprave i UNDP-a te su besplatno date na korištenje izlagačima.
Čist zrak
Fikreta Šerić iz gazdinstva „Šerić Izudin i Fikreta“ Gornja Zenica je u ponudi na svom štandu, između ostalog, imala: čisti cijeđeni sok od jabuka (bez vode i šećera), domaće jabukovo sirće staro dvije godine, bestilj od šljiva požegača, džem od šljiva, paradajz sos… Prema njenim riječima, ovaj i slični sajmovi im omogućavaju da se približe kupcima.
– Imamo 300 kvadrata plastenika i sve svoje povrće od kojeg pravimo sve ove proizvode. Imamo nakisele jabuke lederice od kojih pravimo pekmez, tu su i domaće stambolke. Naš kraj je poznat po čistom zraku tako da imamo veliku potražnju. Institut za zdravlje i sigurnost hrane je testirao naše proizvode i dobili smo sve pozitivne ocjene. Na našoj Facebook stranici Organska hrana Šerići Zenica dobijamo zahtjeve te vršimo dostavu -istakla je Šerić a na kraju dodala da kad imaju višak proizvoda prodaju ih na zeničkoj pijaci.
Proizvode Eko farme Vranduk koja se bavi kozarstvom zainteresovanim posjetiteljima je izlagao Sadam Ibrahimagić.
– Trenutno imamo 50 grla, a kad se izjare stado se udupla. Većinom radimo ovaj tradicionalni, tvrdi kozji sir. Imamo i mladi sir, kozju mast, sir sa začinima u maslinovom ulju… Naše koze su na ispaši po osam sati dnevno na izrazito čistim lokalitetima. Na sajmovima poput ovog imamo priliku ponuditi svoje proizvode brojnim novim kupcima a imamo dostavu putem koje plasiramo skoro 80 posto -kazao je Ibrahimagić. (D. Jurišić)