Organizacija šehida i poginulih boraca „Zlatni ljiljan“ Zenica, Veterani Prve zeničke-303. viteške brigade i Udruženje „Baton“ Zenica povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, protekle sedmice, u Muzeju Grada Zenica, organizovali su edukativnu tribinu „Domovina u srcu-bosanskohercegovačke patriote u odbrani domovine“.
Prisutne je pozdravila Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije porodice šehida i poginulih boraca „Zlatni ljiljan“ Zenica. O značaju ZAVNOBiH-a govorio je dr. historijskih nauka Amir Ismić, predsjednik Udruženja „Baton“, dok je o trnovitom putu 303. viteške brigade govorio Muhamed Begagić, nekadašnji komandant ove brigade.
„Obilježavanje Dana državnosti je veoma bitno pogotovo u današnje vrijeme kada pojedinci žele podijeliti ovo malo naše države. Mi smo tu da govorimo o značaju ovog datuma ali i da čuvamo BiH za buduće generacije i sve narodnosti. Moram kazati da je porazno što se pažnja djeci šehida u našoj državi malo ili nimalo posvjećuje. Sva naša visokoobrazovana djeca odlaze iz zemlje, bježe od statusa porodice šehida i poginulih boraca jer im ovo društvo i država nisu pomogli da budu čestiti i zaposleni ljudi“, kaže Husejnagić.
Nekadašnji komandant 303. viteške brigade Muhamed Begagić kazao da je ova brigada svoj ratni put provela van Zenica te da njen značaj nikada neće biti zaboravljen. „303. viteška brigada je četiri godine bila na ratištu van Zenice, borci su stalno bili na položajima zbog čega imamo veliki broj poginulih i ranjenih. Nekada smo Nekada smo na Smetovima organizovali Majski zov, međutim već nekoliko godina ga ne obilježavamo što nam je izuzetno žao. U cilju sačuvanja sjećanja na značaj ove brigade, u narednom periodu nastojat ćemo napisati i pripremiti monografiju jer je u okviru monografije 3. korpusa samo pet-šest strana, zajedno sa fotografijama, posvećeno ovoj brigadi. Važno je da je ova brigada dobitnih kolektivnog Zlatnog ljiljana, odnosno svi borci su dobitnici priznanja Zlatni ljiljan“, kaže Begagić.