Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o ustupanju na trajno korištenje mamografskog aparata JU “Dom zdravlja” Zavidovići, čiju je nabavku finansirala Italijanska agencija za kooperaciju i razvoj (AICS) u okviru projekta “Od svjesnosti do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u BiH”.
Ispunili obaveze
Ministar zdravstva dr. Adnan Jupić rekao je da je Vlada ovom odlukom završila sve pravne procedure za prvu fazu projekta kojeg zajedno realiziraju Zeničko-dobojski kanton i partner iz italijanske regije Pijemonte – Udruženje tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju iz Torina.
“Vrijednost aparata je skoro 200.000 KM, koji smo po dogovoru ustupili na korištenje Domu zdravlja Zavidovići. Time smo geografski pokrili područje ZDK i našim projektom skrininga raka dojke, koji je vrlo značajan”, kazao je Jupić.
Oprema i softver
Projekat je započeo u februaru prošle godine, ali je pandemija virusa korona usporila njegovu realizaciju. Njime je predviđena nabavka ukupno dva digitalna mamografska aparata koji će biti smješteni u Kantonalnoj bolnici Zenica i Domu zdravlja Zavidovići, razvoj softverske aplikacije koja će objediniti sve podatke o karcinomu dojke, uz mogućnost pozivanja žena putem pisma, te edukacija specijalista radiologa iz ovog kantona u Torinu.
Drugi mamograf u KBZ-u
Ranije je Vlada ZDK-a, shodno preuzetim obavezama, izvršila nabavku jednog mamografskog aparata kojeg je ustupila KBZ-u.