Specijalista ortoped mr biosci dr Faruk Hodžić jučer je (ponedjeljak, 14. novembar) odbranio doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Kako je rekao u izjavi za Našu riječ, tema disertacije bila je: Istraživanje metode dijagnostike i pripreme operacija u rekonstruktivnoj hirurgiji koljena, uz podršku CAX i primijenjenih 3D tehnologija.


Faruk Hodžić je u svojoj dosadašnjoj karijeri obavio brojne uspješne operacije. Među njegovim pacijentima su i poznati sportisti poput Amel Tuke i Mesuda Pezera.


– Sažetak je upotreba 3D printa u dijagnostičkoj proceduri u toku preoperativnog planiranja operacija. U suštini mi smo radili 3D print modele polomljenih kostiju i na osnovu tog, držeći model u rukama, lakše planirali zahvat. Ovom doktorskom disertacijom sam dokazao da je uz upotrebu tih 3D modela operativni zahvat bio lakši i brži, te da su rezultati oporavka puno bolji -kaže Hodžić te dodaje da su istraživanje i sam rad na disertaciji trajali tri godine.
Mentor je bio prof. dr. Amir Denjalić, predsjednik komisije bio je doc. dr. Maki Grle iz Mostara, a član je bio i prof. dr. Rasim Skomorac.