Proteklog četvrtka premijerno je izvedena predstava „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ prema tekstu Ivora Martinića, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica s XXVI međunarodnom kulturnom manifestacijom „Zeničko proljeće“.
755. premijera
Direktor BNP-a Miroljub Mijatović kaže da je ovo 755. premijerna izvedba u zeničkom pozorištu, ali i prva saradnja s rediteljem Hamzagićem. Mijatović je istakao i zanimljivost da u Bosni i Hercegovini do prošle godine nije postavljen niti jedan tekst Martinića, te da je u kratkom vremenskom periodu ovo već drugi Martinovićev tekst koji je postavljen na scene bh. pozorišta. Umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija je izrazila radost zbog saradnje sa rediteljem Hamzagićem. Dodala je da je ovaj Martinićev dramski tekst je jedan od najnagrađivanijih, te je iznimna radost da je nakon regionalnih izvedbi ovaj tekst doživio i bh. premijeru u BNP-u. Kaikčija je istakla i važnost tematiziranja položaja žena u društvu o kojem progovara ova predstava.
Reditelj predstave Hamzagić se zahvalio na prilici da radi u BNP-u te kazao da je ovaj tekst prije sedam godina režiran na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, ali je ovo prva profesionalna predstava u BiH prema ovom Martinovićevom tekstu. Hamzagić je istakao važnost njegovanja domaćeg i regionalnog dramskog teksta, što je već dugi niz godina praksa zeničkog pozorišta za šta se nada da će se takva praksa i nastaviti.
O predstavi
„Drama o Mirjani i onima oko nje“ je tekst o ženi koja ima samo kćer, godine, sjećanja i jedan stan koji mrzi. Zapravo, jedino što Mirjana ima su oni oko nje. Otuđeni, uronjeni u vlastite egzistencijalne brige i emotivne drame. Oni oko Mirjane čine Mirjanu. Ženu u četrdesetim koja sjedi u neudobnoj uredskoj stolici, puši, pije kafu, kupuje šefu kravatu i ulazi u neobavezne uredske avanture iz kojih izlazi još praznija nego što je ušla. Mirjana je drama o nama. O propaloj srednjoj klasi. O malom običnom životu u kojem nema velikih događaja, velikih misli ili rečenica, ali ima velikih osjećaja.
Glumački ansambl
U predstavi igraju: Snežana Vidović, Tamara Miličević-Stilić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Enes Salković, Selma Mehanović, Saša Handžić, Uranela Agić i Benjamin Bajramović. Dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović. Scenografija je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje. Za muziku predstave potpisuje Enes Zlatar. Reprizne izvedbe ove predstave su zakazane 9. i 10. maja u 19.30 sati u BNP-u.