U organizaciji Olimpijskog komiteta BiH i Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ u visočkom parku „Ravne 2“ prošle srijede održana je velika manifestacija pod nazivom „Olympic day“, a kojom se proslavlja olimpizam u našoj zemlji. Zanimljivo je da se ova manifestacija već duži niz godina održava u našoj zemlji, no ovo je bio prvi put da se sama njena organizacija dodijeli jednoj nevladinoj organizaciji.
„Ovdje slavimo Dan olimpizma. Ukupno 206 zemalja ujedinjeni slave ovaj poseban dan koji promoviše zajedništvo, izvrsnost, prijateljstvo i fair-play. Olimpijski komitet svake godine odabere mjesto u BiH, gdje zajedno sa svojim prijateljima, mladim ljudima svjedočimo da univerzalne vrijednosti jesu uvijek bile i biće naš zajednički cilj“, poručio je potpredsjednik OK BiH Izet Rađo, dok se prisutnim obratila i francuska ambasadorica u BiH Christine Toudic koja je ujedno i najavila naredne Olimpijske igre koje će se naredne godine održati u Parizu.
Svoje učešće na manifestaciji je uzelo preko 150 školaraca iz svih osnovnih škola sa područja Visokog, koji su tom prilikom imali mogućnost da se isprobaju u devet sportova na terenima u okviru parka „Ravne 2“. Zajedno sa njima tu su bili i bh. olimpijci – Elvedina Muzaferija, Esma Alić, Emir Lokmić, Nedžad Husić i Strahinja Erić, što je kompletnoj manifestaciji dalo još veću draž.
„Želja nam je i da u budućnosti učestvujemo u sličnim događajima sa Olimpijskim komitetom BiH i da iz srca naše zemlje šaljemo pozitivne vijesti u svijet“, rekao je prvi čovjek Fondacije, dr. Semir Osmanagić.
Mališani su tog dana igrali rukomet, fudbal, košarku, odbojku, tenis i stoni tenis, te isprobali taekwondo, streljaštvo i karate, no prije svega su se družili i otkrivali nešto novo. Prisutne učenike i goste pozdravili su i ministrica kulture i sporta u Vladi Federacije BiH Sanja Vlaisavljević, kao i gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, koji je poželio dobrodošlicu u Visoko. Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Vlade ZDK, odnosno ministri Dženana Čišija, Benjamin Sinanović i Edin Hasaničević.