Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, jednoglasno je donijelo Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine 2023. godine. Državna nagrada za sport, u vrijednosti 10.000 KM, dodijeljena je skijašici Elvedini Muzaferija, kao najveće priznanje Bosne i Hercegovine zа izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciji BiH.
Među sportskim uspjesima Muzaferije su drugo mjesto u disciplini spust – Crans Montana (Švicarska) u utrci FIS Europa Kupa, čime je 18. 2. 2023. godine osvojila prvu medalju za BiH na međunarodnom skijaškom takmičenju, te ispunjena “A” olimpijska norma za nastup na Zimskim olimpijskim igrama „Milano – Cortina 2026”.
– Teški uslovi na stazi izbacili su i favoritkinje kao što su Lara Gut-Behrami i Mikaela Shiffrin. Ostaje žal za bodovima koje sam izgubila nakon vožnje posljednje skijašice danas. Njen plasman na 23, mjesto je iznenađenje koje je i mene koštalo -izjavila je Muzaferija koja nakon kratke pauze u januaru nastavlja takmičenje u svjetskom kupu.
Elvedina Muzaferija je državna prvakinja u svim uzrasnim kategorijama, s najboljim ostvarenim internacionalnim rezultatima i prva skijašica u historiji BiH koja je osvojila bodove u Svjetskom kupu.
U drugoj utrci spusta Audi FIS Ski World Cupa koja je održana u subotu slavila je skijašica iz Švicarske Jasmine Flury, koja je kroz cilj prošla s vremenom 1.43.47. Naša Elvedina startala je s brojem 33 i utrku završila na pretposljednjem, 47. mjestu sa zaostatkom od 4.64 sekunde u odnosu na prvoplasiranu Flury. Dan kasnije, vožena je Super-G utrka, koja će ostati zapamćena po velikom broju skijašica koje nisu uspjele stići do cilja. Od 57 takmičarki čak 25 završilo je svoj nastup ranije. Muzaferija je sa startnim brojem 51 hrabro prošla kroz cilj zauzevši 31. poziciju.