Učenici OŠ „Ćamil Sijarić“ Nemila, Davud Hečimović i Imad Čolaković, uz mentorstvo nastavnika Edbera Kubata, postali su viceprvaci u programiranju na Finalnom takmičenju u organizaciji British Council-a. Njihov micro:bit projekat:”Micro:bit Forest Fire Protection System-MBFFPS” (Micro:bit šumski protivpožarni sistem) osvojio je drugo mjesto u konkurenciji 20 finalista iz cijele Bosne i Hercegovine. Nagradu timu uručio je lično ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field.
Ideja i cilj projekta
Cilj ovog projekta je očuvanje životne sredine i zaštita naših lijepih šumskih bogatstava od požara, tj. detektovanje i gašenje požara prije nego što zahvati veće područje.
„Ideja za ovaj projekat nastala je kao odgovor na probleme sa kojima se susrećemo svake godine. S obzirom na to da je proljeće vrijeme sjetve, ljudi čiste svoje njive te pale vatru. Često se desi da vatra ne bude ugašena adekvatno te nakon nekog vremena vatra zahvati veće područje. I ove godine smo imali nekoliko takvih situacija u blizini naših kuća, konkretno na planini Lisac, gdje je požar trajao tri dana. Uz nadljudske napore vatrogasaca, gorske službe i lokalnog stanovništva, stanje se normalizovalo. Najveći problem pri gašenju požara predstavljalo je nepristupačno područje za vatrogasna vozila. Upravo zbog toga, realizovali smo ovaj naš projekat koji je usmjeren za nepristupačna i sušna područja, iako se može primjeniti bilo gdje’’, kaže Ahmed Buljubašić, direktor OŠ „Ćamil Sijarić“ Nemila.
Izuzetan rezultat
Nastavnik Kubat ističe da je osvojeno drugo mjesto, u konkurenciji od 20 finalista iz cijele BiH, izuzetan rezultat, te da je ponosan na svoje učenike, ali i Školu koju su predstavljali.
„Moram priznati da smo se potajno nadali dobrom rezultatu jer su učenici dugo vremena marljivo i predano radili na projektu, kao i 2019. godine kada smo osvojili treće mjesto. Predivno iskustvo, druženje, razmjena ideja, organizacija takmičenja samo su neke od uspomena koje nosimo sa sobom. Zahvaljujem se organizaciji British Council što su na ovaj način omogućili učenicima da pokažu svoje znanje iz oblasti programiranja te prezentuju svoje ideje. Također, zahvaljujem se svojim učenicima na trudu i zalaganju kao i menadžmentu naše Škole koji su u svakom trenutku bili uz nas, naše ideje i naše projekte. Čestitam svim učesnicima na takmičenju bez obzira na plasman, jer smo svi pobjednici“, kaže Kubat.
Za Imada Čolakovića ovo je bio poseban dan. „Pored vrijednih nagrada koje smo dobili bilo nam je jako zabavno i zanimljivo. Razmijenili smo ideje sa drugim takmičarima. Nadam se da ćemo i sljedeće godine nastupiti na ovom takmičenju sa nekim drugim projektom i novim idejama“, kaže Čolaković.
Sretan i ponosan što su ostvarili dobar rezultat je i učenik Davud Hečimović. „Volim programiranje, ali programiranje uz micro:bit uređaje je jako zabavno i zanimljivo jer širimo svoju kreativnost. Upoznali smo svoje vršnjake iz drugih gradova, razmijenili ideje i nastavljamo sa novim projektima“, kaže Hečimović.

 

PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE,
NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK