Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić održale su radni sastanak s dekanima Medicinskog fakulteta Harunom Hodžićem, Politehničkog fakulteta Samirom Lemešom i Metalurško-tehnološkog fakulteta Farzetom Bikićem, saopćila je Press služba.
Potrebe tržišta
Na sastanku je razgovarano o uvođenju novih studijskih programa, koji će pratiti potrebe tržišta rada, kao i prostornim kapacitetima navedenih fakulteta Univerziteta u Zenici.
Dekani Metalurško-tehnološkog i Medicinskog fakulteta su iznijeli plan budućeg otvaranja novog studijskog programa Farmacije kao zajedničkog studijskog programa navedena dva fakulteta. To je jedan od razloga zašto je Metalurško-tehnološki fakultet krenuo u proceduru izmjene naziva u “Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka”.
Povećanje budžeta
Dekani fakulteta su se zahvalili ministrici Subašić na izvanrednoj komunikaciji koju imaju s Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport otkad je ona na čelu ovog ministarstva.
Dekani su se također premijerki i ministrici zahvalili za povećanje budžeta Univerziteta u Zenici, a time i fakulteta u 2023. godini. Time će, kako navode, moći implementirati planirane projekte unutar svojih fakulteta.