Na kraju sada već daleke 2001. godine grupa zaljubljenika u borilačke vještine okupila se oko mr.sc. Nihada Klinčevića koji je u to vrijeme u našoj zemlji bio prvi aikido majstor koji je certifikovan u Japanu. S prvim trenizima javila se ideja, ali i potreba, za formiranjem kluba. Ubrzo je klub registrovan i time je započela priča koja traje već dvije decenije.
Rad s vrhunskim majstorima
Do sada je kroz Aikido klub “Morihei” prošlo blizu dvije hiljade članova među kojima se istakao jedan broj kandidata koji su izrasli u prvu generaciju domaćih majstora ove borilačke vještine. Do sada je klub “Morihei” bio organizator i domaćin četrnaest međunarodnih seminara na kojima su vrhunski evropski majstori prenosili znanje, ali i gdje su organizovana polaganja za sve majstorske nivoe. Zanimljivo je istaći podatak da su kroz trenažni proces u ovom klubu prošli i brojni sportisti iz drugih zemalja koji su u Bosni i Hercegovini bili na službi ili školovanju. Tako su u prethodnom periodu iskustva u ovom klubu sticali i članovi iz: Japana, Francuske, Španije, Turske, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Australije, Novog Zelanda, Njemačke, Italije, Švicarske, Indonezije, Slovenije i Srbije.
Od kluba do saveza
Od samog početka rukovodstvo Kluba je izradilo razvojnu strategiju i plan rada na promociji i širenju aikida u Bosni i Hercegovini. Zbog toga su se organizovale šire aktivnosti na podučavanju putem edukativne nastave, ali i predstavljanja aikida široj javnosti preko javnih demonstracija u Sarajevu, Konjicu, Zenici, Žepču, Zavidovićima, Tuzli, Bugojnu, Visokom, Živinicama, Tešnju, Jajcu, Bihaću. Osim navedenih aktivnosti Klub je realizovao mnoge medijske nastupe, ali i je uspješno publikovao prve dvije knjige o tehničkim i historijskim aspektima ove borilačke vještine.
U poseban fokus bio je na radu s mladim osobama ali i sa studentima koji se školuju u Sarajevu. Zbog toga je Klub vrlo brzo postao kvalitetan rasadnik novih kadrova, i iz takvog okruženja aikido se počeo širiti po našoj zemlji. Formiralo se nekoliko novih klubova čime su se stekli uslovi za narednu razvojnu fazu koja je obuhvatila formiranje prvog Aikido saveza u našoj zemlji. Aikido klub “Morihei” širio je svoje aktivnosti i van granica naše zemlje kada je grupa instruktora iz ovog kluba održala veoma zapažen seminar u Novom Pazaru. Od samog početka do danas kao predsjednik i glavni intruktor na čelu kluba nalazi se mr.sc. Nihad Klinčević, majstor aikida 4. dan.
“Aikido je najmlađa japanska borilačka vještina. Ona ima svoju specifičnost što je u konačnici i razlikuje od drugih borilačkih vještina i sportova. Na prvom mjestu to je budo koncept, odnosno sistem cjeloživotnog učenja i veoma korisne fizičke aktivnosti. Upravo zbog toga aikido nema ograničenja prema spolu ili godinama. Sa sigurnošću mogu reći da je nakon dvadest godina postojanja i usješnog rada Aikido klub “Morihei” jedna pozitivna priča, u kojoj se primjećuje ozbiljnost, disciplina i uporan rad. Upravo je to danas moj savjet svakom pojedincu ili kolektivu za njihov budući rad. Ova priča još nije završena jer mi idemo dalje istim putem i s istim entuzijazmom”, poručio je Klinčević, predsjednik Aikido saveza FBiH.