Prošle sedmice su na Trgu „Alije Izetbegovića“ u Zenici održani 15. dani organske proizvodnje u organizaciji Razvojno-resursnog centra za ruralni razvoj Organsko Srednjobosanskog kantona.
– Ovom prilikom na štandovima u centru Zenice svoje organske proizvode izlaže 20 organskih proizvođača s prostora Federacije BiH i povezati ih s lokalnim proizvođačima, ali i kupcima, ciljevi su ovog sajma, a namjera nam je i poslati poruku donosiocima odluka da moraju pokrenuti aktivnosti u poljoprivrednom sektoru, koji još uvijek nije na nivou na kojem bi trebao da bude počev od poticajnih mjera pa do obezbjeđenja daljih uslova razvoja poljoprivredne proizvodnje -kaže Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH, „Organsko FBiH“.
Kako su rekli organizatori, u organizaciji Sajma „Dani organske proizvodnje“ uvijek su imali podršku Grada Zenice.
– Poljoprivredni proizvođači i poljoprivreda u zadnjih pet godina imaju našu ogromnu podršku, a pogotovu ove godine, koja je za njih bila veoma teška, prvo zbog hladnog proljeća, a potom zbog visokih temperatura, i Grad Zenica će i dalje podupirati poljoprivrednu proizvodnju, jer ovo je zdrava hrana -izjavio je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović i dodao da će ovaj sajam iduće godine u Zenici biti podignut na jedan veći nivo postavljanjem kućica umjesto štandova.
Stap Milk – domaća radinost iz Gornje Gračanice kod Zenice već četiri godine izlaže svoje proizvode na Danima organske proizvodnje.
– Radimo kvalitetno mlijeko i sireve od krava koje su na ispaši. U zadnje vrijeme uz suhe sireve radimo i ove malo modernije, sa začinima a sve po tradicionalnom receptu bez aditiva. Sireve zaštitimo u vakumskom pakiranju -kaže Aida Kadrić i dodaje da je potražnja ove godine slabija u odnosu na ranija izdanja Sajma ali i da nisu podizali cijene svojih proizvoda.
„Zlatne kapi“ se bave prodajom meda i proizvoda od meda, najviše prodajom bagremovog i livadskog meda. Pored tog u ponudi imaju šumski med, kestenov med, kaduljin med, polen, propolis, matična mliječ, vosak, med u saću i razne koktele s medom.
– Učestvujemo na ovom Sajmu od prvog. Ove godine smo i mi imali slabiju proizvodnju nego inače jer je bila slaba paša. Ipak, kako radimo s većom količinom, imamo više od 700 košnica, imamo dovoljno za ponuditi kupcima -rekla je Lejla Delić.