Odjeljenje za prevenciju i savjetovanje Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona uspješno je realizovalo projekat Edukacija mladih edukatora Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Zenica. Tim povodom, u četvrtak je, u prostorijama Zavoda, organizovana dodjela certifikata učenicima koji su završili edukaciju.
Prevencija ovisničkog ponašanja
Prema riječima doktorice psiholoških nauka Melihe Brdarević- Šikić, šefice Odjeljenja za prevenciju i savjetovanje Zavoda, primarna prevencija ovisnosti je važan segment preveniranja ovisničkih ponašanja među mladima.
„Ove godine, po prvi put, odlučili smo raditi projekat Edukacija mladih edukatora u osnovnoj školi. U samom projektu rađena su istraživanja o upotrebi cigareta, alkohola i marihuane kod učenika. Rezultati ankete pokazali su da su samo četiri učenika devetog razreda rekli da su nekada konzumirali cigarete. To nam je pokazatelj da u samom početku trebamo prevenirati nastanak i razvoj ovisničkog ponašanja, kako bi zaustavili mlade koji su probali cigarete i alkohol ali i eksperimentatore sve dok nije došlo do faze razvoja ovisničkog ponašanja koje je puno teže liječiti“, kaže Brdarević-Šikić. Dodala je da se projekat odvijao u dvije faze koje su podrazumijevale edukaciju članova Vijeća učenika od strane stručnog tima Zavoda, a nakon toga su članovi Vijeća svoja znanja prenijeli svojim vršnjacima u razredu, pod koordinacijom stručnog tima.
Stečena znanja prenijeli vršnjacima
Mirnes Varupa, direktor Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Zenica, ističe da su učešćem u ovom Projektu pokazali spremnost da učestvuju u prevenciji. „Samim tim što su naši učenici pokazali veliko interesovanje za Projekat, možemo reći da je on uspješno realizovan. Na ovaj način će stečena znanja prenijeti svojim vršnjacima te im pomoći u pripremanju za srednjoškolsko obrazovanje ali i za život općenito“, kazao je Varupa.
Među dobitnicima certifikata i učesnicima Projekta su učenice sedmog razreda Adna Alispahić i Džejna Đulić koje su, nakon završene edukacije, svojim drugarima u razredu održale prezentaciju i prenijele im stečena znanja.
„Našu prezentaciju smo fokusirale na, danas veoma popularnu, nargilu, jer znamo da je većina naših vršnjaka iz razreda konzumiralo nargilu. Ovom prezentacijom smo im nastojale pokazati koliko je štetna kako bi je prestali koristiti iz razloga što, ukoliko je i dalje nastave koristiti, mogu postati teški ovisnici. Pored toga, govorile smo i o alkoholu i problemima u porodici jer, pretpostavljamo, da ima slučajeva u razredu gdje gdjeca trpe porodično nasilje zbog oca alkoholičara“, kaže Alispahić te dodaje da su nastojali ovu tematiku na jednostavan način i bez stručnih riječi približiti svojim drugarima.
„Potrudile smo se da naše školske drugare edukujemo o nargili, cigaretama te o narkoticima. Ponosne smo na ovaj projekat kao i na naše drugare koji su aktivno učestvovali na prezentaciji te što su shvatili poruku koju smo im nastojale prenijeti. Nadam se da će se i budućnosti održavati edukacije ovog tipa jer su veoma poučne i važne za nas koji smo u tinejdžerskim godinama“, ističe Đulić.