Medicinska škola Zenica trenutno broji 713 učenika i 85 uposlenika. „Naša škola je izgrađena kao cigla, od naših djela, naših kvaliteta, talenata i truda“, poručila je Alispahić.

Školski hol Medicinske škole Zenica jučer je (ponedjeljak, op.a.) bio ispunjen smijehom učenika i uposlenike ove Škole. Povod za radost bilo je obilježavanje 64. rođendana Škole, a svečanost je obilovala kvalitetnim izvedbama i bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Škola izgrađena od djela, kvaliteta, talenata i truda

Recitacija stihova iz djela “Kameni spavač”
Alispahić

Dobrodošlicu gostima poželjela je Nedžada Alispahić, direktorica Škole, koja je svim prisutnima čestitala 64. godine rada Škole zasnovanih na najplemenitijoj misiji odgoja i obrazovanja jer znanje je blago kojeg svog vlasnika svugdje prati. „Naša škola danas je kuća koju smo izgradili svi mi koji sjedimo u ovoj sali: nastavnici, osoblje škole, učenici, roditelji pa čak i gosti. Ova kuća je izgrađena kao cigla, od naših djela, naših kvaliteta, talenata i truda. Nastavni kadar u kontinuitetu radi na svom profesionalnom usavršavanju kako bi išli u korak sa vremenom i sve zahtjevnijim izazovima savremene škole. Vjerujemo da našu školu čekaju decenije uspješnog rada i prosperiteta te da ćemo podariti generacije odgovornih i obrazovanih građana kojima ćemo se ponositi. U to ime, želim se zahvaliti svim roditeljima, saradnicima i učenicima na saradnji i razumijevanju“, kaže Alispahić čestitavši Međunarodni dan sestrinstva učenicima, Aktivu praktične nastave i poslovnim saradnicima i prijateljima iz domene zdravstvene njege.

Realizacija projekata značajnih za rad škole

Učenici iz škole Zef Lush Marku iz Skoplja boravili u Zenici

Uposlenici Medicinske škole Zenica kroz svoj rad nastoje obezbijediti bolje uslove učenicima te im boravak u školi učiniti ugodnijim. Kontinuirano realizuju projkete koji su značajni za rad škole. „Urađena je termoizolacija škole, promijenjena je stolarija, te, zahvaljujući roditeljima i uposlenicima, promijenjeni su i podovi u pet učionica. Obezbijedili smo namještaj za učionicu, 3D printere, nastavna učila: dva kostura, 20 anatomskih karata, mikroskop, model ruke za vađenje krvi, nešto opreme za TZO. Kroz donacije dobili smo pet smart televizora, projektor, potrošni materijal za praktičnu nastavu, a učenici su sa profesorima završili projekte eko boce, prostor za romobile, sobu mira. Veliku podršku smo imali od Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, poslovnih saradnika i prijatelja Škole koji su uvijek tu za nas. Mi ćemo i nadalje pažljivo birati prioritete u skladu sa finansijskim mogućnostima i potrebama škole, te u kontinuitetu nastaviti da ulažemo u ovaj naš hram znanja“, poručila je Alispahić.

Bogat program povodom Dana škole

U okviru svečanosti realizovano mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka

Da Medicinska škola Zenica u svojim klupama ima učenike zaljubljene u umjetnost pokazano je na svečanoj priredbi povodom obilježavanja Dana škole. Prisutni su imali priliku uživati u pjesmama koje su izveli učenici Srednje muzičke škole, izvođenju kompozicije na klaviru, plesnoj izvedbi, folkloru, skeču, te recitaciji stihova iz djela „Kameni spavač“ autora Mehmedalije Maka Dizdara. Dan škole prilika je i da se imenuju učenici koji su aktivni u školskim i vannastavnim aktivnostima kojima će direktorica Alispahić uručiti posebna priznanja i zahvalnice. U okviru programa realizovano je i mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka za sve prisutne goste.

Učenici iz Sjeverne Makedonije u posjeti Medicinskoj školi

Učenici iz Sjeverne Makedonije iz škole Zef Lush Marku iz Skoplja su u Zenici boravili sedam dana. Partnerska škola je Medicinska škola Zenica i trenutno su domaćini Makedoncima. Obje škole su učesnici projekta RYCO Superschools u okviru kojeg se škole zemalja Zapadnog Balkana druže i razmjenjuju zajednička iskustva. „RYCO Superschools je program za školske razmjene na Zapadnom Balkanu s ciljem podrške procesima izgradnje mira i pomirenja te interkulturalnog učenja i dijaloga među školama, učenicima i njihovim zajednicama“, kazala je profesorica zeničke Medicinske škole Amra Bjelić te na kraju dodala da su u pratnji makedonskih učenika bili profesori Giljman Osmani-Musliji i Ajten Đaferi dok je u projektu učestovala još i zenička profesorica Mersiha Baručija.