​„Ljeto u biblioteci“, tradicionalna manifestacija koju organizuje JU Opća biblioteka Usora, započela je 4. jula, radionicama “Igra, znanje, radost i prijateljstvo” za najmlađe korisnike. „Radionice su okupile velik broj djece različite uzrasti, a koja će ljetni raspust provesti u korisnim i zabavnim sadržajima i različitim programima“, kaže Daliborka Matošević, direktorica JU Opća biblioteka Usora.
Vođeni ciljem da program manifestacije sadržava “za svakoga ponešto”, najavljeno je održavanje dvodnevne likovne kolonije “Umjetnošću čuvam i kulturnu baštinu”, a koju će voditi poznati i priznati slikar Drago Marelja, uz domaćina, slikara Iku Bilkića, a potom i izložba kreativnih i korisnih rukotvorina i proizvoda, Ružice Jukić Ezgeta, uz stalnu postavku domaćih izlagatelja.
„Polaznici će imati prigodu sudjelovati u glazbenom festivalu “Mladost protiv ovisnosti”, a ustanova će organizirati kazališnu predstavu za sve sudionike i ugostiti Bosansko pozorište Tešanj. Dvomjesečna manifestacija obuhvatit će i Sjećanje na Boru Jelića i predstavljanje zbornika Treperava svjetlost, priređivača Ante Zirduma, a u Programu je najavljena i lutkarska predstava “Moja mala farma”, autora Sabita Agića, koja će obradovati najmlađe korisnike. Ustanova i ovom manifestacijom nastavlja sa predstavljanjem odabrane materijalne baštine o Domovinskom ratu, u suradnji sa osnivačem i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata“, kaže Matošević. Manifestacija će biti zatvorena početkom septembra, uz poetsku riječ i glazbu, a posebnu notu će dati predstavljanje mladih usorskih umjetnika, što onih koji pišu, onih koji pjevaju, slikaju, fotografiraju, što onih koji na najposebnije načine stvaraju, čuvaju i njeguju kulturu i umjetnost Usore. „Kao svojevrsna nagrada, a u poslovnoj suradnji i u prijateljskim odnosima sa Gradskom knjižnicom Slavonski Brod, JU Opća knjižnica Usora, djelatnici i zainteresirani korisnici, posjetit će istu, uz poseban boravak u kući Ivane Brlić Mažuranić. Bogatom programu manifestacije Ljeto u knjižnici 2023. potporu su dali Općina Usora, Ministarstvo za obrazovanje nauku, kulturu i sport, a očekuju se rezultati Federalnog ministarstva kulture i Fondacije za bibliotečku i izdavačku djelatnost, koji redovito pomažu ovakve i slične programe ustanove.Zahvala svima za potporu, Vama za praćenje i zainteresiranost, a sve zainteresirane pozivamo da isprate naša događanja i kulturne aktivnosti Usore“, poručila je Matošević.